Alegeri în Tailanda, primele de la violenţele din 2010

131

Duminica aceasta au loc alegeri generale în Thailanda, o ţară de mare stabilitate în regiunea Asia de sud-est și în același timp marcată de violenţele din 2010, cele mai grave din ultimele 2 decenii.

Principalii candidaţi sunt premierul Abhisit Vejjajiva din partea democraţilor (galbenii) și Yingluck Shinawatra, din partea popularilor (roșii), sora fostului premier auto-exilat Thaksin Shinawatra. Anul trecut o serie de violenţe politice au zguduit ţara, fiind cele mai grave din ultimii 18 ani.

Alegerile generale din Tailanda pot avea implicaţii dincolo de graniţele ţării. Thailanda a fost recunoscută istoric drept una dintre cele mai stabile ţări din regiunea Asia de sud-est. Este membră fondatoare a ASEAN iar principalii parteneri sunt China, Japonia și Statele Unite. „Rezultatul cel mai bun pentru SUA și pentru regiune este ca în urma alegerilor să fie acord general cu privire la legalitatea și corectitudinea alegerilor și apoi acceptarea rezultatelor", a spus citat de CNN Ernest Bower, director de programe pentru Asia de sud-est la Center for Strategic & International Studies.

Alternativa unui „scenariu nefericit" ar fi ca un partid să câștige, iar celălalt să respingă rezultatele sau întregul proces al votului. Șeful armatei a dezminţit cu câteva zile înainte de vot zvonul conform căreia s-ar pregăti o lovitură de stat militară în cazul răsturnării la vot a guvernului actual.