Preoţii strâng voturi în ţară pentru alegerile locale

49

Joia trecută, 31 mai, în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, premierul Ponta i-a adresat unui preot ieşean întrebarea „Ce mai faceţi?". „Ce să facem? Muncim ca domnul primar (Gheorghe Nichita – n.r.) să iasă cu majoritate", a spus preotul Florin Chirilă, moment în care Victor Ponta şi Gheorghe Nichita (aflat lângă premier), au râs.

La patru zile de la această remarcă care denotă o implicare clară a feţelor bisericeşti în lupta politică pentru primării, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan dă un comunicat de presă, prin care califică remarca preotului drept „o glumă neinspirată", care a avut loc într-un cadru „neoficial, care nu denotă vreo implicare în campania electorală,"citează Mediafax.

ÎPS Teofan insistă că a atras de mai multe ori atenţia la şedinţele preoţeşti să se respecte cu stricteţe decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la neimplicarea clerului în atitudini cu accent electoral.

În ciuda incidentului, care a fost difuzat vineri de posturile de televiziune, comunicatul Mitropoliei nu vine în urma unei autosesizări, ci după ce deputatul PDL, Nicuşor Păduraru, care întâmplător este candidatul PDL la primăria Iaşi, a adresat, vineri, o scrisoare deschisă ÎPS Teofan, în care îi cerea să corecteze eroarea preotului ieşean.

Păduraru se declară deosebit de îngrijorat că „exprimarea acelui prelat denotă o implicare activă din punct de vedere politic în campania electorală," în scrisoarea către mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, solicitându-i să intervină în cazul unor „astfel de derapaje".

Probabil nu ştia că nici PDL-ul nu se lasă mai prejos. Duminica trecută, 27 mai, Sulfina Barbu, candidat din partea PDL la primăria sectorului 4, însoţită de două gărzi de corp, a intrat câteva minute în Biserica Mărţişor (sector 4) în timpul slujbei de dimineaţă, cât să apuce preotul să vadă că a sosit şi să şoptească la urechea unor enoriaşi acest lucru, după care a ieşit afară, şi a aşteptat la poartă să se termine slujba ca să împartă cărţi de colorat bătrânilor care ieşeau din biserică şi să ceară voturi.