Bilderberg, forumul „tăcut” care îi întărâtă pe conspiraţioniști

124

Încă o reuniune a Clubului Bilderberg s-a încheiat, duminică, în Chantilly (Virginia, SUA), lăsând în urmă noi scenarii privind direcţia discuţiilor din cadrul forumului care se defășoară, anual, cu ușile închise.

Încă o reuniune a Clubului Bilderberg s-a încheiat, duminică, în Chantilly (Virginia, SUA), lăsând în urmă noi scenarii privind direcţia discuţiilor din cadrul forumului care se defășoară, anual, cu ușile închise.

Anul acesta s-a știut că 145 de personalităţi ale momentului vor lua parte la întâlnirea care a avut loc între 31 mai și 3 iunie. Grupul a făcut însă o dezvăluire în premieră, publicând, integral, lista invitaţilor. Aproximativ două treimi dintre aceștia sunt europeni, iar restul invitaţilor provin din Statele Unite. Respectând aceeași proporţie, o treime dintre invitaţi provine din medii politice și guvernamentale și două treimi din sectorul financiar, din industrie, sectorul muncii, al educaţiei și al comunicaţiilor.

Printre cei aflaţi la Chantilly s-au numărat Prinţul Filip al Belgiei, profesorul Harvard Niall Ferguson, adjunctul ministrului pentru Afaceri Externe al Chinei, Ying Fu, șahistul Garry Kasparov, senatorul american John Kerry și șeful Agenţiei Naţionale de Securitate americană, Alexander Keith.

Pe agenda conferinţei au fost subiecte politice, economice și sociale, precum relaţiile transatlantice, evoluţia peisajului politic în Europa și SUA, austeritatea și creșterea în economiile dezvoltate, securitatea informatică, provocările sectorului energetic, viitorul democraţiei, Rusia, China și Orientul Mijlociu.

Întâlnirea Bilderberg este un prilej de excepţie pentru conspiraţioniștii insaţiabili care speculează pe marginea tăcerii privind discuţiile din interior. Aceasta fiindcă grupul Bilderberg încă nu a prezentat public agenda discuţiilor, ci s-a rezumat doar la a spune că cele „aproape trei zile de întâlniri obișnuite și discuţii off the record” ar ajuta la „crearea unei mai bune înţelegeri a forţelor complexe și a tendinţelor majore care influenţează naţiunile occidentale”. Anul acesta, cele mai răspândite speculaţii privind subiectele de pe agenda forumului au fost criza din zona euro, situaţia din Grecia, dar și alegerea viitorului președinte al Statelor Unite.

Ca în fiecare ocazie, ziariștii au fost ţinuţi la distanţă de hotelul unde au avut loc reuniunile. Excepţie au făcut doi jurnaliști de la The Economist, care au fost invitaţi ca raportori ai evenimentului. Potrivit cotidianului eNaţional, ziariștii reușiseră să își rezerve camere în hotelul unde avea să aibă loc conferinţa, însă, cu două zile înainte de sosirea invitaţilor, au primit scrisori din partea managementului hotelului, prin care erau rugaţi să predea camerele. Cei care au opus rezistenţă au fost convinși de forţele de ordine.Mai insistenţi decât jurnaliștii, și mai eficienţi în ce și-au propus, au fost câteva zeci de persoane care au dorit să protesteze împotriva grupului pe care îl acuză de complot pentru „o nouă ordine mondială”.

Deși forţele de ordine i-au împiedicat să intre în hotel, protestatarii a ceea ce s-a dorit a fi o mișcare „Occupy Bilderberg” au reușit să traverseze strada, împreună cu Alex Jones, un prezentator de radio din Austin, Texas, scandând împotriva elitei mondiale.

„Alex a fost, mai mult decât oricine altcineva, vital pentru trezirea oamenilor, care şi-au dat seama ce se petrece astăzi în lume: Bilderberg, distrugerea Constituţiei noastre şi a drepturilor noastre, otrăvire în masă, vaccinări în masă. Chiar dacă nu îţi place stilul lui, ce a făcut el pentru mişcarea libertăţii din America este imens”, a spus John Kopel, unul dintre protestatarii citaţi de AFP.

Alţii spun însă că Alex Jones se foloseşte de influenţa sa pentru a semăna panică și a promva teorii ale conspiraţiei bazate pe date incomplete sau rupte din context, fapt confirmat de alţi jurnaliști sau observatori independenţi.

Citește și analiza lui Christian Sălcianu, Clubul Bilderberg: un ruşinat guvern mondial