Primăvara arabă nu a făcut nimic pentru stoparea persecuţiilor religioase

59

Oamenii care au sperat că primăvara arabă va conduce la mai multă libertate religioasă în Orientul Mijlociu au rămas profund dezamăgiţi, un nou studiu Pew confirmând că regiunea a devenit și mai represivă faţă de minorităţile religioase.

Studiul arată că numărul ţărilor din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord cu probleme în ceea ce privește violenţa sectară s-a dublat în 2011, anul care a coincis celor mai multe revolte politice din mișcarea denumită primăvara arabă.

Între grupurile religioase cel mai afectate de acest fenomen se numără creștinii copţi din Egipt, a căror biserici au fost bombardate sau incendiate înainte, dar și după căderea de la putere a președintelui Hosni Mubarak.

La nivel global, studiul Pew realizat în 198 de ţări arată că procentul ţărilor cu restricţii grave și foarte grave la adresa religiilor minoritare, în special celor creștine, a crescut de la 37% în 2010, la 40% până la sfârșitul anului 2011.

Creștinii au fost persecutaţi în 105 ţări (în scădere de la 111 ţări), musulmanii în 101 ţări (în creștere de la 90 ţări), iar evreii în 69 de ţări (la fel ca anul precedent), citează Religion News Service.