Protest cu sute de mii de ultraortodocși în Ierusalim

25

Duminică, 2 martie, zeci de mii de evrei ultraortodocşi s-au rugat împreună şi au protestat împotriva unui proiect de lege care ar putea anula scutirea de a realiza serviciul militar de care au beneficiat până în prezent.

Această problemă este dezbătută la nivel naţional, deoarece evreii secularizaţi, bărbaţi şi femei sunt obligaţi să realizeze serviciul militar atunci când împlinesc vârsta de 18 ani, în timp ce majoritatea evreilor ultraortodocşi sunt scutiţi de acesta. Legea care ar putea schimba situaţia actuală ar putea fi aprobată în următoarele săptămâni, notează reuters.com.

Potrivit organelor de poliţie, la manifestaţia de duminică au participat sute de mii de persoane, paralizând o mare parte a Ierusalimului şi blocând intrările şi transportul public. Liderii religioşi au înălţat rugăciuni în faţa mulţumii, cerându-I lui Dumnezeu să împiedice aprobarea legii care i-ar obliga să realizeze serviciul militar.

Motivul pentru care evreii ultraortodocşi sau Haredim (care tradus înseamna „cei care se cutremură în faţa lui Dumnezeu") refuză această lege este că serviciul militar i-ar împiedica să-şi dedice tot timpul studiului Sfintelor Scripturi şi tradiţiei. Ei susţin că sunt atât de mulţi şi uniţi, încât guvernul nu va reuşi să-i oblige să facă ceea ce nu vor să facă.

Evreii ultraortodocşi reprezintă 10% din populaţia Israelului, de 8 milioane de persoane, însă creşterea acestui număr presupune o „ameninţare" pentru evreii secularizaţi. Majoritatea bărbaţilor evrei ultraortodocşi nu muncesc, deoarece consideră că trebuie să se dedice în totalitate studiului Torei, însă primesc indemnizaţii de la stat. Aproximativ 60% dintre aceştia trăiesc în sărăcie, singura sursă de venit fiind indemnizaţiile, donaţiile sau micile salarii pe care le primesc unele soţii care lucrează. Comunitatea ultraortodoxă este acuzată de către evreii secularizaţi de faptul că ridică probleme economice pentru ţară, consumând fără a produce şi, pe deasupra, neîndeplinind obligaţiile pe care le are restul populaţiei.

Este pentru prima dată în ultimii zece ani când Guvernul Israelului nu are niciun membru ultraortodox, motiv pentru care, prim-ministrul Benjamin Netaniahu a fost presat în direcţia unor reforme legislative. Cei care susţin iniţiativa de a elimina scutirea de a realiza serviciul militar cred că aceasta reprezintă un pas istoric, dar criticii susţin că până când aceasta va intra în vigoare, va veni la putere un alt guvern care o va elimina.