Coșmarurile în copilărie pot prevesti tulburări psihotice în adolescenţă

558

Cercetătorii de la Universitatea Warwich avertizează că dacă coșmarurile în copilărie devin frecvente ele ar putea semnala viitoare probleme de sănătate psihică în adolescenţă.

Studiul a cuprins un eșantion de peste 6.700 de copii din Anglia, care au luat parte la Studiul Longitudinal Avon al Părinţilor și Copiilor. Starea lor a fost monitorizată până la vârsta de 12 ani. De asemenea, părinţii au fost rugaţi să ofere informaţii legate de problemele de somn ale copiilor.

Rezultatele au arătat că riscul de a experimenta episoade psihotice a fost aproape dublu în cazul copiilor care au avut coșmaruri frecvente până la vârsta de patru ani. Riscul a crescut de trei ori și jumătate în cazul copiilor care au experimentat coșmaruri nocturne până la vârsta de 12 ani, au observat experţii.

De asemenea, în cazul celor care au experimentat crize de terori nocturne, riscul de dezvoltare al episoadelor psihotice, inclusiv halucinaţii sau întreruperea gândurilor, a fost dublu. Spre deosebire de coșmaruri care au loc în faza REM (rapid eye movement) a somnului și care sunt caracterizate de stări de îngrijorare și frică, terorile nocturne au loc în faza profundă a somnului. Tulburarea se manifestă printr-un ţipăt și prin ridicarea în poziţie verticală a celui care experimentează episodul. Până la 12 ani, circa unul din 10 copii incluși la studiu au experimentat un episod de teroare nocturnă.

Totodată, experţii au observat că riscul de dezvoltare a psihozei nu a fost influenţat de probleme de somn, precum insomnia sau dificultatea de a adormi. Cu toate acestea, legătura dintre apariţia episoadelor psihotice și tulburările de somn nu este clară, scrie BBC.

Unii specialiști sunt de părere că de vină ar putea fi consumarea, la ore târzii, a alimentelor bogate în zahăr și carbohidraţi. Acest obicei conduce la hipoglicemie care, mai departe, determină o creștere a secreţiei de adrenalină în corp. „Mi se pare că cele mai mult coșmaruri la copii sunt cauzate de eliberarea de epinefrină (adrenalină). Adrenalina este hormonul de luptă sau fugi. Acesta ar trebui secretat atunci când ne aflăm în pericol pentru a putea fugi mai repede sau a lupta din greu”, a declarat dr. Mary Ann Block, director medical la Block Center, pentru Medical Daily. Experta nu a făcut parte din echipa de cercetare.

„Cu siguranţă nu vrem să îi îngrijorăm pe părinţi cu aceste vești, trei din patru copii experimentează coșmaruri la o vârstă fragedă. Cu toate acestea, coșmarurile pe o perioadă îndelungată sau crizele de terori nocturne care persistă în adolescenţă pot fi un indicator timpuriu pentru ceva semnificativ mai târziu în viaţă”, a declarat unul dintre autorii studiului, prof. Dieter Wolke.

Dr. Helen Fisher, de la King’s College London, îi sfătuiește pe părinţi să le asigure copiilor condiţiile optime pentru un somn de calitate. Ea recomandă evitarea jucatului la calculator, privitul la televizor sau consumul de băuturi dulci înainte de culcare.

Foto: stockvault.net