Jumătate dintre pastorii protestanţi aprobă activitatea președintelui Trump

199

Un nou studiu realizat de LifeWay Research pentru pastorii americani protestanţi relevă faptul că 51% sunt mulţumiţi de felul în care președintele Trump s-a descurcat până acum în funcţia pe care o ocupă de aproape doi ani, 25% dintre ei aprobând „ferm” prestaţia sa.

„După aproape doi ani de activitate și declaraţii din partea Casei Albe, cei mai mulţi dintre pastori le văd într-o lumină bună”, spune Scott McConnell, director executiv al LifeWay Research. Doar 28% și-au exprimat dezacordul, iar 20% au spus că nu sunt siguri, arată sondajul. Procentul pastorilor indeciși este dublu faţă de aceeași perioadă a primului mandat al fostului președinte Obama, notează Christianity Today.

Procentajele sunt conforme cu înclinaţiile politice ale pastorilor americani, 52% dintre aceștia identificându-se ca republicani și doar 18% ca democraţi, într-un alt sondaj realizat de LifeWay Research, în pragul alegerilor din noiembrie 2016.

„Nu există niciun gol de informaţii legat de ce face și ce nu face președintele Trump, deci postura indecișilor pare să fie de fapt o decizie de a nu se identifica cu niciuna dintre taberele politice din America”, mai spune McConnell.

Pastorii afro-americani sunt cei care dezaprobă în majoritate activitatea președintelui Trump. Doar 4% dintre aceștia se declară mulţumiţi de ce a făcut președintele până acum. În 2016, doar 6% dintre pastorii afro-americani se identificau ca republicani. Ceea ce înseamnă că nimic din ce a făcut președintele în ultimii doi ani nu a reușit să genereze aprobare în această comunitate peste nivelul de atunci.

Totodată, pastorii tineri sunt cei mai înclinaţi să dezaprobe prestaţia președintelui, dar și cei care spun cel mai des că sunt indeciși. Peste 40% dintre cei din grupa de vârstă 18-44 de ani îl aprobă pe Trump, comparativ cu 56% dintre cei de peste 45 de ani. Totodată, 25% dintre tineri se declară indeciși, comparativ cu 18% dintre cei mai în vârstă. În 2016, grupa de vârstă 18-44 de ani era cel mai puţin înclinată să se identifice cu vreun partid politic sau să îl sprijine pe Trump la prezidenţiale.

În final, sondajul arată că, în ciuda aparenţelor, prestaţia președintelui Trump, atât de contestată și de controversată, nu a reușit să influenţeze semnificativ poziţiile pastorilor americani faţă de momentul de dinaintea alegerilor, cel puţin nu în confesiunile protestante.