Pussy Riot, vinovate de crimă?

63

Se pare că nu trece nicio zi fără ca numele Pussy Riot să apară în presă, dar nu oricum, ci în ipostaze din cele mai şocante. Cea mai recentă ştire leagă numele formaţiei de o dublă crimă, pe care propaganda moscovită o colorează în nuanţe sumbre, deşi susţinătorii fetelor neagă orice legătură.

Mass media din întreaga lume scriu despre dubla crimă din oraşul Kazan, Rusia. O mamă (76 de ani) şi fiica ei (38 de ani) au fost înjunghiate săptămâna trecută în apartamentul lor. Acestea au fost găsite sprijinite de un perete, pe care era scris în engleză, cu o substanţă de culoare roşie, „Eliberaţi Pussy Riot".

Pe de o parte, precauţie

Unul dintre anchetatorii cazului, citat de Associated Press, a declarat că există o listă de suspecţi, dar nu se poate spune cu certitudine dacă ucigaşul are legături cu Pussy Riot. În schimb, se poate afirma că ucigaşul era fie psihopat, fie dependent de droguri, şi că a încercat să pună procurorii pe o pistă greşită, ascuzând crima după numele grupării Pussy Riot.

Totodată, criminaliştii nu au confirmat dacă substanţa de pe perete este sânge sau nu, deşi majoritatea cotidienelor occidentale s-au hazardat în a afirma că este sânge.

 

Pe de altă parte, acuzaţii

Precauţia de care au dat dovadă procurorii a fost complet ignorată de media din Rusia. Titlurile principalelor publicaţii afirmau că gruparea Pussy Riot „este vinovată de crimă" sau „a instigat la dubla crimă". Relatările au inclus cuvinte cu conotaţie negativă şi acuzatoare.

Chiar şi social media, în care susţinătorii preşedintelui Putin au un cuvânt greu de spus, au prezentat cazul susţinând o legătură strânsă între crimă şi Pussy Riot. Kristina Potupchik, blogger pro-Putin şi fostă purtătoare de cuvânt al unui grup militant recunoscut pentru farsele violente pe care le face opoziţiei Kremlinului, a scris pe blogul personal că „susţinătorii grupului Pussy Riot nu vor scăpa prea uşor după aceste crime".

Totodată, Potupchik a comparat fetele cu Charles Manson (criminal american, condamnat la închisoare pe viaţă), ai cărui partizani foloseau sângele victimelor pentru a scrie pe pereţii caselor lor.

Alţi jurnalişti s-au mâniat şi au declarat că grupul punk încurajează radicalismul periculos şi că aceste două crime sunt doar apogeul unor acţiuni anterioare. Săptămâna aceasta, reprezentanţi ai altei mişcări feministe, Femen, renumită în toată lumea pentru acţiunile de protest cu adevărat şocante, au tăiat o cruce din Kiev cu drujba, ca urmare a nemulţumirii legate de sentinţa primită de cele trei tinere cântăreţe Pussy Riot.

Nici reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Ruse nu au tăcut în ceea ce priveşte aceste crime. Un comunicat oficial al Bisericii arată că grupul feminist poartă responsabiltatea morală pentru crimele din Kazan, iar liderul unui grup de tineri ortodocşi a declarat că fetele sunt „capabile de orice delict".

Pe de altă parte, propagandă

Cu privire la procesul celor trei tinere, membre ale grupului punk Pussy Riot, care au fost condamnate la doi ani de închisoare pentru huliganism, ruşii au părerile împărţite. Două sondaje de opinie, date publicităţii săptămâna aceasta, relevă informaţii contradictorii.

Pe de o parte, sondajul realizat de agenţia de sondare a opiniei publice afiliată Kremlinului, Public Opinion Foundation, a dezvăluit că 53% dintre respondenţi sunt de acord cu decizia tribunalului şi doar 27% o consideră incorectă.

Pe de altă parte, un sondaj de opinie realizat de o agenţie independentă, VTsIOM, relevă că doar o treime dintre ruşi (31%) consideră că verdictul a fost unul corect, iar 33% o consideră prea dură, fiind mai potrivită o amendă.

Pe fond însă, mulţi nu răspund, dar acţionează. Dezbaterea a înviorat opoziţia anti-Kremlin, care se pregăteşte pentru proteste de amploare pe 15 septembrie, la care sunt aşteptaţi câteva zeci de mii de ruşi.