Record în 2013: încrederea faţă de cler a ajuns la cea mai scăzută cotă

12

Un număr record de persoane din Statele Unite și-au exprimat lipsa de încredere în preoţi și pastori, potrivit unui nou sondaj de opinie. Același fenomen de neîncredere se resimte și în România. Cum poate fi explicată această tendinţă?

Potrivit sondajului Gallup, publicat de către Christian Today, doar 47 % din cei peste 1.000 de adulţi americani intervievaţi au declarat că încrederea lor în cler este „ridicată" sau „foarte ridicată".

Aceasta reprezintă o scădere de 5% faţă de anul 2012 și este la cota cea mai scăzută înregistrată de când Gallup a început sondarea încrederii în anumite profesii începând cu anul 1977.

De atunci, procentele care descriu încrederea lor în cler ca fiind „ridicată" sau „foarte ridicată" au oscilat între 50% și 65% . Cea mai mare cotă de încredere a fost în 1985, atunci când 67% din persoanele intervievate au inclus clerul în categoria persoanelor de încredere.

Pe de altă parte, asistente medicale sunt considerate ca fiind cele mai de încredere, cu un procent de 82%, urmate de profesori (70 %)sau medici (69 %). În schimb, membrii Congresului, agenţii de vânzări auto, precum și grupurile care fac lobby au fost considerate cel mai puţin demn de încredere, cu o cotă de 9%, 8% și, respectiv, 6%.

Un alt aspect semnificativ al sondajului este că anul 2013 reprezintă și înregistrarea celui mai mare procent (11%), care au o încredere a lor în cler ca „scăzută" sau „foarte scăzută".

Cu toate că explicaţia pentru această criză de încredere este neclară, Gallup a spus că scăderea continuă a încrederii de la începutul anilor 2000 este legată de dezvăluirile abuzurilor asupra copiilor comise de către diverși lideri ai Bisericii. În schimb, nu același lucru se poate afirma despre încrederea extrem de ridicată faţă de cadrele medicale prin faptul că amintirile despre scandalurile ce au avut loc în anii 1970 cu privire la îngrijirile la domiciliu s-au stins.

„Dacă percepţia despre o anumită profesie s-a schimbat, de obicei, a fost asociată cu atmosfera de scandal din jurul ei" au declarat cercetătorii Gallup.

Editorii de la CBS au notat că rezultatele sondajului au sosit la doar câteva zile după ce revista Time l-a ales Papa Francisc ca persoana anului. Practic, deși noul lider al Bisericii Catolice a schimbat percepţia instituţiei într-un mod radical într-un timp scurt, totuși, nu a reușit să recâștige încrederea și faţă de preoţi.

În schimb, nici România nu face excepţie de la acest trend descendent. Dacă în februarie 2012, 79% dintre locuitorii ţării declarau că au foarte multă încredere în Biserică, în ianuarie 2013 doar 66% s-au declarat încrezători. Rezultatele Inscop din martie au confirmat procentele, care au continuat să scadă în mai la 66,1% și să ajungă în vară la 63,9 %. Motivele neîncrederii nu sunt provocate de abuzurile asupra copiilor, asemenea situaţiei din spaţiul american, ci de afacerile desfăşurate de reprezentanţii bisericii. Printre cele mai recente dezvăluiri în această privinţă sunt cele legate de pelerinajele organizate ilegal în Israel. „Sunt preoţi care organizează pelerinaje în Israel, şi acest lucru este ilegal. Conform legislaţiei româneşti, nu ai voie să faci rezervări de servicii turistice şi excursii dacă nu ai licenţă de agenţie de turism", a declarat agenţiei Mediafax preşedintele ANAT, Corina Martin.

În replică, nu doar reprezentanţii Patriarhiei Române au contestat datele acestor sondaje, ci și observatori ai vieţii religioase.  O astfel de poziţie o are Bogdan Teleanu, doctor în teologie şi absolvent al Facultăţii de Comunicare Socială Instituţională a Universităţii „Sancta Croce" din Roma, care consideră că sondajele urmăresc „anihilarea virtuţii credinţei prin confiscarea sentimentului de încredere". Mai mult de atât, în opinia sa, „pe cât de importantă este încrederea oamenilor în Biserică, tot atât de importantă este şi încrederea pe care Dumnezeu o are în oameni," a afirmat teologul, citat de ziarul Lumina.