Scandal la lansarea TVR3, referitor la un colind antisemit

15

Postul public TVR 3 se află în mijlocul unui scandal, după ce vineri a difuzat un colind antisemit. Din cauza colindului, Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22 au reclamat postul TVR3 la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Grupul de colindători Ansamblul „Dor Transilvan" a cântat, în cadrul emisiunii, un colind în care este folosit de mai multe ori termenul „jidov", în mesaje antisemite.

„Suntem revoltaţi şi ne exprimăm indignarea pentru faptul că Ansamblul „Dor Transilvan" interpretează în spaţiul public o colindă cu un caracter vădit antisemit, în textul căreia apar elemente instigatoare la rasism, precum: „Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ… Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum." Considerăm că în veacul al XXI-lea, după Auschwitz rezonanţa acestui text (calificat drept arhaic) este cumplit de insultătoare", se arată în comunicatul trimis de peşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din Cluj, Robert Schwartz.

Studioul TVR Cluj consideră că alegerea ansamblului a fost neinspirată şi plasează vina asupra Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, care a ales colindele. În consecinţă, Centrul Judeţean urmează să analizeze plângerea.

Sursa: Mediafax