Imagini uimitoare ale soarelui, surprinse de satelitul IRIS

226

Activităţile violente inedite, care se petrec în regiunea de interfaţă a Soarelui, aflată între atmosfera exterioară solară și suprafaţa astrului, au fost surprinse în imagini spectaculoase de satelitul IRIS, susţin experţii de la NASA.

„Observăm imagini ample și fără precedent ale evenimentelor violente, în care gazele sunt accelerate la viteze foarte mari, în timp ce sunt rapid încălzite la temperaturi de sute de mii de grade. Astfel de observaţii reprezintă provocări importante pentru actualele modele teoretice", a declarat coordonatorul misiunii satelitului IRIS, dr. Bart De Pontieu, cercetător la Lockheed Martin.

Satelitul IRIS a fost lansat în urmă cu aproximativ o jumătate de an, pe 27 iunie, pentru a explora regiunea de interfaţă a Soarelui. Datele colectate de observatorul solar ar putea oferi mai multe informaţii despre două tipuri de evenimente importante: furtunile solare și formarea spiculelor solare (formaţiuni imense de gaz, care se înalţă de la suprafaţa Soarelui cu o viteză care poate atinge 150,000 de mile pe oră).

„Când furtuna solară izbucnește, în ce zonă se va îndrepta? Materia va ajunge pe Pământ rapid sau lent?" întreba retoric unul dintre cercetătorii care lucrează în această misiune, Scott McIntosh, de la Centrul Naţional de Cercetare Atmosferică, pentru a sublinia importanţa descifrării „fizicii atmosferei Soarelui", scrie BBC.

Descoperirile au fost prezentate în cadrul conferinţei American Geophysics Union's Fall Meeting, organizate în San Francisco, pe 9 decembrie.

Niciun articol afișat