„Scrisoarea despre Dumnezeu” semnată de Einstein, scoasă la licitaţie

255

O scrisoare redactată de mână de fizicianul Albert Einstein cu un an înainte de moartea sa și în care omul de știinţă își exprimă perspectiva cu privire la religie, va fi scoasă la licitaţie pe eBay luna aceasta. Ofertele pornesc de la 3 milioane de dolari.

„Această scrisoare este, în opinia mea, semnificativă din punct de vedere istoric și cultural, întrucât acestea sunt gândurile personale și intime ale celui mai inteligent om al secolului XX," a declarat Eric Gazin, președintele agenţiei de licitaţii care se va ocupa de vânzarea scrisorii lui Einstein, potrivit JPost.

În scrisoare, savantul mărturisea că „pentru mine, cuvântul «Dumnezeu» nu este nimic mai mult decât expresia şi produsul slăbiciunii omeneşti, Biblia este o colecţie de legende onorabile dar primitive, care sunt însă destul de copilăreşti. Nicio interpretare, oricât ar fi ea de subtilă, nu ar putea să-mi schimbe părerea despre ea."

Epistola a fost conservată, până acum, într-un seif cu temperatură controlată elecronic, într-o instituţie publică, după ce a fost achiziţionată de un colecţionar anonim pentru suma de 404.000 de dolari, în anul 2008.

O altă scrisoare semnată de Einstein a făcut, recent, deliciul curiozităţii publicului. Adresată primei lui soţii, scrisoarea cuprinde o listă de obligaţii pe care fizicianul i le imputa acesteia, în periada premergătoare divorţului lor. Între ele se număra obligaţia de a-i pregăti zilnic trei mese calde, pe care să i le servească în camera lui, sau obligaţia de a nu aștepta niciun gest de intimitate din partea lui. Întreaga listă este disponibilă pe site-ul Lists of Note. Mai multe detalii despre viaţa personală a omului de știinţă alcătuiesc un tablou surprinzător pentru publicul obișnuit să îl vadă pe savant într-o lumină exclusiv pozitivă.