Cehia, cea mai secularizată ţară din lume?

348

Este Cehia cea mai secularizată ţară din lume? Un analist de la The Guardian, scrie în ediţia electronică a ziarului că nu.

   

    „Aparenta lipsă de interes faţă de formele tradiţionale de creştinism este însoţită de popularitatea masivă a ceea ce sociologii numesc religia invizibilă sau alternativă şi care ar putea fi cel mai bine descrisă ca o credinţă în magie," e de părere Dana Hamplova, de la The Guardian. „Probabil că cehii nu sunt practicanţi entuziaşti ai religiei, dar mulţi dintre ei acceptă cu uşurinţă ideea că ghicitoarele pot prevesti viitorul, sau că vreo stea le poate influenţa viaţa," argumentează analistul.

    Aderenţa scăzută la formele tradiţionale ale creştinismului, în Republica Cehă, poate fi explicată şi prin prisma istoriei ţării, crede Hamplova. După câştigarea independenţei, numărul de membri ai Bisericii Catolice, care şi-a impus dominaţia în timpul monarhiei habsburgice, a cunoscut o scădere dramatică. Bisericile care au primit membrii plecaţi din Biserica Catolică nu i-au putut câştiga pentru prea multă vreme, conchide Hamplova.