Situaţia femeilor arabe prin ochii unei prinţese saudite

708

Ce ar schimba o prinţesă saudită la tratamentul femeilor în ţara musulmană profund conservatoare? Constituţia, legile privind divorţul, sistemul de educaţie, serviciile sociale şi tradiţia "însoţitorului oligatoriu" ar trebui să sufere toate modificări pentru a se ralia cerinţelor Coranului şi ale bunului simţ, consideră prinţesa Basma Bint Saud Bin Abdulaziz, nepoata actualului rege saudit, citată de BBC.

Principalul reproş pe care prinţesa îl aduce Constituţiei este acela că nu îi tratează pe toţi oameni ca egali. Prinţesa critică sistemul judiciar bazat pe preferinţele adesea arbitrare ale judecătorilor, care decid după propria orientare în procese, în timp ce pretind că respectă Coranul.

În privinţa legilor divorţului, prinţesa reclamă numeroasele abuzuri pe care aceasta le generează. Astăzi, în Arabia Saudită, o femeie poate divorţa pe baza principiului "Khali şi Dhali", adică fie plăteşte o despăgubire de ordinul zecilor de mii de dolari către soţul ei, fie vine cu un martor care să ajute la demonstrarea motivului de divorţ. Ambele variante, spune prinţesa, sunt greu de realizat de către o femeie saudită obişnuită. În plus, prevederile sunt contra-coranice, deoarece cartea sfântă a musulmanilor permite divorţul în baza "diferenţelor ireconciliabile".

Prinţesa ar dori ca şi sistemul educaţional, care îi învaţă pe micuţii arabi să discrimineze între sexe, să aibă parte de o schimbare din temelii. În plus, spune ea, ar trebui renunţat la obligativitatea învăţării unor texte religioase de origine obscură, care încurajează fundamentalismul periculos.

Şi serviciile sociale au nevoie de reformă, susţine prinţesa, care reclamă abuzurile împotriva drepturilor femeilor practicate de sistemul corupt şi lipsit de transparenţă.

Femeile din Arabia Saudită nu pot merge nicăieri fără un mahram (un însoţitor, de obicei o rudă de sex masculin). Această regulă are baze coranice însă, atrage atenţia prinţesa, aceste baze trebuie contextualizate la momentul scrierii Coranului, când Arabia era un deşert plin de piraţi. Astăzi, spune ea, regula este folosită pentru a limita libertatea de mişcare a femeilor care sunt infantilizate şi transformate în poveri pentru bărbaţii din familia lor şi pentru societate.

Surprinzător însă, prinţesa nu ar renunţa la legea care interzice femeilor să conducă. Societatea nu este suficient de educată pentru ca femeile care conduc să nu fie abuzate de cei care consideră acest lucru o imoralitate. Astfel că, deşi se declară în favoarea suspendării interdicţiei, prinţesa spune că încă nu este timpul pentru o astfel de decizie.