Fum şi oglinzi: De ce nu renunţă Coreea de Nord la rachetă?

56

Statele Unite ale Americii au cerut luni Coreei de Nord să renunţe la planul de lansare al rachetei şi au declarat că orice acţiune „provocatoare", fie testul de rachetă programat pentru zilele următoare, fie ceea ce ar fi al treilea test nuclear, nu ar face decât să izoleze şi mai mult statul comunist, relatează Reuters.

Dar se pare că nord-coreenii văd lucrurile diferit, unii analişti sugerând că regimul este dispus să sacrifice mult-doritul ajutor alimentar american pentru o şansă de a consolida sprijinul popular pentru noul lider al ţării, Kim Jong-un.

Coreea de Nord intenţionează să lanseze un satelit pentru a marca 100 de ani de la naşterea fondatorului ţării Kim Ir Sen, la 15 aprilie. Anunţul surpriză a venit la scurt timp după ce ajunsese la o înţelegere cu Statele Unite, conform căreia se angaja să îşi suspende testele cu arme nucleare şi programul de îmbogăţire a uraniului în schimbul a 240.000 de tone de mâncare, conform AP.

Decizia SUA de a opri ajutoarele de hrană va lăsa milioane de nord-coreeni fără niciun sprijin, dar oficialii americani subliniază că programul nu a fost anulat, ci doar suspendat. Vor trimite ajutoarele de hrană imediat ce lansarea rachetei va fi anulată. ONU raporta în martie 2011 că 6 milioane de persoane din Coreea de Nord, aproape un sfert din populaţia ţării, au urgentă nevoie de alimente și asistenţă internaţională.

Cu toate astea, oficialii nord-coreeni au făcut eforturi să aducă în weekend reporteri străini pentru a vedea racheta gata de lansare, într-o încercare de a demonstra cetăţenilor ţării comuniste că toată lumea ia notă de naţiunea lor mare, relatează CSMonitor.

Experţii din Coreea de Nord spun că decizia de a nu ţine seama de acordul stabilit cu SUA sugerează că ar exista un dezacord intern privind înţelegerea. O posibilitate, spun unii, este că armata a anulat acordul atins de funcţionarii civili.

Disponibilitatea de a renunţa la ajutorul alimentar sugerează, de asemenea, că prioritatea regimului nord-coreean la momentul de faţă este susţinerea, promovarea lui Kim Jong-un, încercând să convingă populaţia că lumea este străpunsă de fiecare decizie pe care acesta o face, cum este şi lansarea „glorioasei" rachete.

Unii experţi adaugă că, pe de altă parte, dovada fizică a unui test nuclear iminent vizează direct SUA. Zvonurile despre un test nuclear au venit din partea oficialilor sud-coreeni, care au raportat luni că imagini recente prin satelit arată activitate la o instalaţie nucleară cheie, sugerând că Nordul se pregăteşte pentru un test nuclear. Coreea de Nord a efectuat ultimul test nuclear în 2009.

Experţii speculează că Nordul face mişcări de pregătire a testelor, chiar dacă nu intenţionează neapărat să le şi ducă la capăt, pentru a convinge Statele Unite să restabilească termenii afacerii anulate a ajutorului alimentar. În acest scenariu, Nordul ar aştepta până după lansarea rachetei pentru a fi de acord cu Statele Unite și a renunţa la testele nucleare, în schimbul livrării ajutorului alimentar.