De ce au succes pe piaţă buncărele antiatomice

21

Frica vinde mai bine ca sexul. E o realitate confirmată de antropologi şi testată de antreprenorii care se îmbogăţesc din vânzarea buncărelor antiatomice către bogaţii temători de un eventual dezastru.

Americanul Larry Hall este un astfel de antreprenor, unul dintre cei mai eficienţi fiindcă îşi înţelege bine clienţii. El însuşi a cumpărat un buncăr recondiţionat, în Kansas, şi adună provizii, fiindcă se îngrijorează cu privire la haosul care ar urma după ce sistemul de eletricitate ar fi afectat de o furtună solară.

Adăposturile pe care le vinde Hall au pereţi de aproape 5 metri grosime şi se întind pe mai multe etaje subterane. De fapt, dintr-un buncăr cu 14 etaje, 7 etaje pot fi folosite ca apartamente, vândute cu 1 – 2 milioane de euro. Celelalte spaţii cuprind o fermă care ar putea fi folosită pentru creşterea animalelor şi a legumelor necesare pentru hrana a 70 de persoane, pe toată perioada şederii în buncăr. Alte spaţii sunt folosite pentru depozitarea hranei uscate, pentru generarea energiei şi pentru asigurarea protecţiei.

Potrivit lui Hall, trei unităţi şi jumătate au fost deja vândute şi încă două sunt parţial achitate. Alte două unităţi mai sunt disponibile în acelaşi complex, în care Hall a investit, până acum, nu mai puţin de 4 milioane de dolari. Între cei care s-au arătat interesaţi de oferta lui Hall se numără o femeie de afaceri foarte bogată, un jucător în liga naţională de fotbal american, un pilot de curse, un producător de filme şi câţiva politicieni.

Observatorii tendinţei spun că întotdeauna în istorie au existat oameni care s-au temut de o "apocalipsă" violentă. Însă cu ajutorul Internetului, ceea ce în trecut erau doar temeri răzleţe sunt astăzi frici mult mai răspândite. "E o strategie pentru a nu se mai simţi aşa singuri şi lipsiţi de apărare," explică John Hoopes, profesor de antropologie la Universitatea din Kansas. "Oamenilor nu le place să simtă că sunt singurii cărora le e frică de inevitabil, de propria moarte," a conchis profesorul, citat de AFP.