Smartphone-uri „kosher” pentru ultra-ortodocşi

59

Rabinul Israelului a aprobat telefoanele „kosher" pentru ultra-ortodocşii israelieni. Ele sunt la fel de performante ca oricare alte telefoane, numai că nu au acces la internet şi unele nici... posibilitatea de a suna.

Până acum, exista un tabu printre israelienii ultra-ortodocşi în ceea ce priveşte smartphone-urile, deoarece considerau că tehnologia este o unealtă a diavolului. Mai mult decât atât, anul trecut, rabinul Chaim Kanievsky spunea că smartphone-urile sunt la fel de distrugătoare precum sunt armele, iar alt rabin, Lior Glazer, pentru a-şi demonstra aversiunea faţă de aceste telefoane, a distrus unul în public, notează forward.com.

În octombrie, compania Rami Levy Communications va începe comercializarea unor smarphone-uri, care vor avea un certificat în care se specifică faptul că tehnologia aplicată a fost verificată de către un rabin. Până acum, smartphone-urile nu erau acceptate de către ultra-ortodocşi deoarece acestea aveau acces liber la internet, ceea ce însemna că toate aspectele seculare ale societăţii, precum şi pornografia sau alte lucruri indecente erau la îndemâna oricui.

Acesta este motivul pentru care Ramy Levy a modificat telefonul Google Phone, adică modelul LG Nexus 4. Acesta era cunoscut drept Google Phone pentru că era în aşa fel configurat încât sa conţină produsele Google, inclusiv motorul de căutare, pe care Rami Levy l-a eliminat. Cu toate că aceste telefoane nu au acces la internet, sunt mai permisive decât telefoanele „kosher" de până acum, în care exista doar posibilitatea comunicării vocale; acestea permit trimiterea şi primirea de sms-uri, email-uri şi folosirea aplicaţiilor. Aceste aplicaţiii sunt verificate în prealabil de către un rabin. În prezent, există 600 de aplicaţii aprobate, dar compania speră să ajungă la 20.000.