Străbunica lui Iisus, identificată într-o legendă

64

Străbunica lui Iisus a fost o sfântă pe nume Ismeria, susţine un istoric care a analizat două manuscrise medievale din Florenţa.

Ediţia curentă a Journal of Medieval History, prezintă analiza istoricului Catherine Lawless asupra unor manuscrie din Florenţa medievală, care par să indice că legenda Sfintei Ismeria, prezintă detalii despre familia Fecioarei Maria.

Din relatarea manuscriselor florentine studiate de Lawless – "MS Panciatichiano 40" de la Biblioteca Naţională din Florenţa şi "MS 1052" de la Biblioteca Riccardiana din Florenţa – reiese că Ismeria, fiică a lui Nabon din poporul iudeu, descendentă a regelui David, s-a căsătorit cu Sfântul Liseo şi au avut o fiică Ana, mama Mariei. După moartea soţului ei, Ismeria a rămas fără bani şi s-a refugiat într-un spital, unde se spune că a făcut o minune. După miracol, Ismeria se ruga să fie luată din "slava deşartă a lumii". La moartea ei, spune legenda, Fecioara Maria, Iisus, cei 12 ucenici, Maria Magdalena, Maria Salomeea şi Maria Cleopa aduc un omagiu Sfintei Ismeria.

Nu există informaţii cu privire la cine ar fi scris legenda însă istoricii cred că este vorba de un laic din Toscana. Lawless spune că valoarea legendei constă în radiografierea culturii secolului XIV în Florenţa şi că marchează o trecere istorică în credinţa creştină: de la sanctificarea martirilor, la sanctificarea persoanelor care au făcut acte de caritate.