Studiu: Oamenii sunt înclinaţi natural spre religie, nu ştiinţă

124

Oamenii sunt, în mod natural, înclinaţi să caute existenţa unui sens în natură, „mai înclinaţi spre religie, decât spre ştiinţă," spune autoarea unui studiu publicat de Journal of Experimental Psychology.

Studiul, ale cărui etape sunt detaliate de Science Daily, a avut la bază un experiment prin care cercetătorii au testat tendinţa unor grupuri de oameni de ştiinţă, de la universităţi de prestigiu din SUA, de a favoriza o interpretare teleologică (orientată spre un scop) a naturii, în defavoarea unei interpretări ştiinţifice, atunci când erau forţaţi să dea un răspuns rapid.

Deborah Kelemen, coordonatoarea studiului s-a declarat surprinsă de rezultate. „Chiar dacă educaţia ştiinţifică avansată reduce nivelul de acceptare a afirmaţiilor nonştiinţifice, teleologice, ea nu poate elimina această tendinţă umană, înrădăcinată încă din primii ani, de a căuta un scop în natură. Se pare că minţile umane sunt în mod natural mai înclinate spre religie decât spre ştiinţă”, a concluzionat cercetătoarea.

„Acest studiu interesant arată cum, în ciuda educaţiei ştiinţifice, oamenii tind să dorească să dea un înţeles şi un scop acţiunilor lor şi ale celorlalte persoane. Cel mai probabil, acest lucru se datorează dorinţei noastre de a avea un control asupra vieţii noastre şi dorinţei ca viaţa să aibă un scop. De aceea tindem spre o religie sau alta, pentru o explicaţie asupra vieţii şi morţii, chiar dacă această explicaţie nu are nicio bază ştiinţifică sau logică”, a explicat psihologul Dr. Hugh Koch, colaborator la Societatea Psihologilor din Marea Britanie.