Peste jumătate dintre americani susţin legalizarea marijuanei

33

Aproximativ 58% dintre americani s-au declarat în favoarea legalizării marijuanei și numai 39 de procente se opun acestei decizii, arată cel mai recent sondaj efectuat de Gallup, citat de Live Science.

Cei mai mulţi susţinători ai deciziei de legalizare a consumului de marijuana sunt tinerii americani cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, circa 67% dintre respondenţii din acest grup. La polul opus, grupul majoritar care se opune deciziei este format din persoane cu vârste de peste 65 de ani, aproximativ 53%.

Recordul anterior în ceea ce privește susţinerea legalizării marijuanei a fost atins în 2011, când jumătate dintre respondenţi s-au declarat în favoarea deciziei. Anul trecut, însă, numărul acestora a scăzut cu două procente faţă de 2011, însumând 48% dintre americani.

Procentele din ultimii trei ani sunt fabuloase, în comparaţie cu rezultatele obţinute în urma primului sondaj efectuat de Gallup, cu privire la legalizarea marijuanei. În 1969, numai 12% dintre americani au declarat că susţin această decizie. Până în 1977, numărul lor a crescut la 28% de persoane care se declară în favoarea legalizării marijuanei. Abia în 2000 procentul a cunoscut o nouă creștere, după ce timp de aproximativ 20 de ani numărul susţinătorilor deciziei de legalizare a drogului a rămas neschimbat.

Cercetătorii de la Gallup sunt de părere că această creștere a numărului de persoane care se declară în favoarea legalizării marijuanei ar putea fi justificată de schimbările moravurilor sociale. Fenomenul ar putea fi alimentat și de acceptarea socială în rândul americanilor pentru folosirea marijuanei medicinale în atenuarea efectelor secundare ale chimioterapiei sau a simptomelor anumitor afecţiuni, susţin cercetătorii. În peste 15 state americane, marijuana este folosită în scop medicinal, pe baza reţetelor eliberate de medicii specialiști.

La cercetare au participat peste 1.000 de adulţi de cel puţin 18 ani cărora le-au fost aplicate interviuri telefonice în perioada 3 – 6 octombrie 2013.