SUA: Încrederea în preoţi și pastori a scăzut

16

Numărul americanilor care apreciază onestitatea şi etica preoţilor şi pastorilor la un nivel „foarte ridicat" sau „ridicat" este în scădere şi a ajuns la cel mai slab procent din ultimii 32 de ani. Scoruri mai bune decât clericii au obţinut asistentele medicale, farmaciştii, învăţătorii, medicii şi poliţiştii.

Doar 50% dintre respondenţi au considerat că nivelul onestităţii şi eticii clericilor poate să fie considerat „foarte ridicat" sau „ridicat". În 2008, caracterul onest şi etica slujitorilor bisericii au fost evaluate la un nivel „foarte ridicat" sau „ridicat" de către 56% dintre americani.Motivele acestui declin sunt neclare, notează gallup.com. Totuşi, autorii studiului amintesc scandalurile sexuale care au afectat imaginea Bisericii Romano-Catolice. 

Scăderea aprecierii vizavi de caracterul onest şi etica clericilor s-a înregistrat nu doar în rândul credincioşilor catolici, ci şi printre cei protestanţi. Astfel, doar 55% dintre protestanţi şi-au păstrat convingerea că slujitorii bisericii au un nivel „foarte ridicat" sau „ridicat" în ceea ce priveşte etica şi onestitatea, faţă de 60%, în 2008; doar 56% dintre catolici faţă de 63%, în 2008. În schimb, în rândurile celor care au declarat că nu aparţin vreunei religii sau confesiuni, procentul a crescut de la 31%, în 2008, la 34%, în 2009.

Scăderi în privinţa nivelului de onestitate şi al eticii au înregistrat şi jurnaliştii (-2%), membrii Congresului (-3%), brokerii (-3%), farmaciştii (-4%), bancherii (-4%), avocaţii (-5%). Totuşi, procentele obţinute de aceste profesii se situează peste procentul clericilor, care a înregistrat o scădere de 6%.

Gallup a publicat, vineri, rezultatele sondajului anual cu privire la onestitatea şi etica profesiilor. Respondenţii şi-au exprimat opinia cu privire la 22 de profesii. Sondajul a fost realizat în perioada 20-22 noiembrie 2009. La sondaj au participat 1.017 persoane cu vârste de peste 18 ani. Marja de eroare luată în calcul este de ± 4 procente.

O deteriorare considerabilă a încrederii în clerici a fost semnalată şi de GfK Custom Research care a realizat un studiu, în 19 ţări, privind nivelul de încredere în diferite profesii. Germanii, de exemplu, au înregistrat o scădere a nivelului de încredere în clerici de la 72%, în 2009, la sub 55%, în 2010. Clericii au obţinut cel mai bun procent, la nivelul încrederii, în România, respectiv 86%. Datele au fost publicate în GfK Trust Index 2010.

Studiul GfK a fost realizat în 15 ţări europene şi în SUA, Brazilia, Columbia şi India, în februarie şi martie 2010. Au participat la studiu 18.800 de respondenţi.