Planeta s-ar putea încălzi cu 4 grade până în 2060

18

Creșterea temperaturii globale cu 4 grade ar putea avea loc în secolul 21 dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească in ritmul actual. Impactul asupra planetei ar fi unul devastator, conform unui grup de cercetători internaţionali.

Informaţia a fost anunţată în publicaţia britanică Philosophical Transactions of the Royal Society A, iar ocazia coincide cu discuţiile de la Cancun, Mexic, pe tema climei.

Ţinta actuală a organizaţiilor și administraţiilor ce monitorizează clima este limitarea la 2 grade a creșterii temperaturii globale. Cercetătorii care semnează raportul menţionat sunt de părere că întârzierea limitării emisiei de gaze face ca ţinta de a crește cu nu mai mult de 2 grade Celsius să devină una „extrem de dificilă" și „argumentat imposibilă".

„Emisiile merg exact în direcţia opusă. O creștere cu două grade Celsius este mult mai provocatoare decât se crede în general", afirmă Kevin Anderson, co-editor al raportului Patru grade, și dincolo: potenţialul și implicaţiile a patru grade asupra temperaturii globale

Mai multe documente examinează diferitele efecte pe care creșterea temperaturii le-ar avea asupra nivelului oceanelor, agriculturii, surselor de apă. De asemenea, se fac estimări cu privire la momentul în care s-ar putea ajunge la pragul celor 4 grade Celsius. O dată estimată ar putea fi 2070, deși se crede că, în anumite condiţii, ea ar putea fi atinsă și în jurul anilor 2060.

Cifra de 4 grade este un prag devastator la nivel mondial. Dacă datele se vor dovedi corecte, atunci nivelul mărilor ar putea urca cu 2 metri la finalul secolului. Dincolo de aspectele legate de lumea naturală, asupra populaţiei efectul ar fi strămutarea a 2.5% din populaţia lumii. „În unele părţi ale lumii ar putea fi variaţii de 10-15 grade Celsius.", avertizează Andreson, reprezentant al Centrului Tyndall pentru Cercetarea Schimbărilor Climatice din marea Britanie.

Anderson e de acord că scepticii vor continua să contrazică validitatea predicţiilor climatice. Se știe că în urmă cu câţiva ani, scurgerea de informaţii cu privire la manipularea publică „climategate" a făcut furori în presă. Totuși, susţine el, documentele actuale reprezintă analize „conservatoare".