Sun Myung Moon, autoproclamat Mesia, a murit ieri

474

Sun Myung Moon, fondatorul Bisericii Unificării, cunoscută și sub numele de „secta Moon" a murit în noaptea de duminică spre luni. Moon, care pe lângă biserică, a reușit să formeze și un adevărat imperiu economic, avea 92 de ani.

Miliardarul sud-coreean fusese spitalizat, acum două săptămâni, din pricina unor complicaţii suferite în urma unei pneumonii. Vineri, Biserica Unificării anunţa că Sun Myung Moon a intrat într-o „fază ireversibilă" după ce medicii informaseră că rinichii acestuia au încetat să mai funcţioneze şi că ficatul i s-a deteriorat rapid.

„Era tatăl nostru și Mesia. Trupul lui era creat special de Dumnezeu, de aceea credeam că va trăi până la 100 de ani," a declarat jurnaliștilor Bo Hi Pak, asistentul lui Moon.

Sun Myung Moon s-a născut în 1920 în provincia Pyongan care, în prezent aparţine Coreii de Nord. El susţinea că, pe când avea 15 ani, Iisus i S-a arătat și i-a cerut să stabilească Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ. Moon povestea că refuzase în două rânduri să ducă la îndeplinire acest plan. A treia oară însă, a aceeptat.

Ulterior, el a fost exclus din Biserica Prezbiteriană, de care aparţinea și a fost și încarcerat de comuniști înainte să se refugieze în Coreea de Sud. Acolo a pus bazele bisericii sale, cunoscute drept Federaţia Familială pentru Pacea Globală și Unificare. Acest lucru se întâmpla în anul 1954, la un an după încheierea Războiului Coreean.

Moon s-a autointitulat Mesia și pretindea că are milioane de adepţi în întreaga lume și mai ales în SUA. Estimări din afara bisericii spun însă că aceasta are, probabil, în jur de 100.000 de membri. Într-o vreme, adepţii sectei Moon puteau fi adesea văzuţi pe străzile americane vânzând alune și flori pentru a strânge bani pentru biserica lor. În 1960-1970, criticii mișcării au acuzat fervent că adepţilor li se „spălau creierele" și că liderul Moon își umplea buzunarele cu ajutorul naivităţii celor mai creduli.

Imperiul economic din spatele unei secte

Moon era, într-adevăr, foarte bogat. Nu doar că deţinea numeroase proprietăţi luxoase în SUA, dar avea suficienţi bani cât pentru a finanţa ziarul Washington Times și pentru a investi în fabrici de arme în Coreea de Sud. În plus, el intrase în legătură cu numeroși lideri politici conservatori din Statele Unite, între care și președintele Nixon.

Problema lui Moon a fost că strângea bani fără să plătească și taxe, iar metoda aceasta de sporire a venitului i-a adus, în 1982 o nouă încarcerare. Liderul și-a negat vehement vinovăţia și, după 11 luni de închisoare, a fost eliberat și a început să se implice în campanii pentru promocarea libertăţii religioase.

Moon se exprima liber atunci când declara că „Dumnezeu trăiește în el și că el este încarnarea lui Dumnezeu". Într-un interviu citat de BBC el declara chiar că „întreaga lume este în mâna lui și că va cuceri și supune lumea."

După un astfel de discurs, guvernul Marii Britanii a luat decizia să îi interzică liderului religios să pătrundă în ţară. Interdicţia a intrat în vigoare în 1995.

În 1991, Moon l-a vizitat pe Kim Il-sung, consolidându-și astfel legătura cu fondatorul Coreii de Nord. De asemenea, la moartea lui Kim Jong-il, liderul religios a trimis o delegaţie care să transmită condoleanţele sale.

În anul 2000, Moon a sponsorizat o conferinţă ONU, care propunea formarea unei „adunări religioase sau a unui consiliu de reprezentanţi ai religiilor în cadrul structurii Naţiunilor Unite." Întrunirea a fost una asupru criticată. Mai mulţi lideri religioși s-au opus organizării ei, denunţând ineficienţa unei astfel de întâlniri, în contextul în care un lider spiritual precum Dalai Lama nu fusese invitat, relatează Baptist Press.

Scandaluri suprapuse

Un nou scandal care a avut în centru Biserica Unificatoare a fost cel provocat de căsătorirea preotului romano-catolic, Emmanuel Milingo, cu o femeie din Coreea de Sud, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la New York.

Căsătoriile în masă, unde mii de cupluri formate pe loc își uneau destinele, au fost mult timp o marcă a activităţii sectei lui Moon. Însă când arhiepiscopul Milingo a luat parte la o astfel de ceremonie, tot Vaticanul a vuit. Milingo s-a întors spășit la Roma, scrie BBC, însă toată atenţia publică pe care a provocat-o istoria lui nu a făcut altceva decât publicitate sectei.

Controversele s-au ţinut scai de liderul Moon. În 2003 a stârnit valuri de reacţii după ce a declarat, într-una dintre predicile sale, că Holocaustul a fost răsplata evreilor pentru uciderea lui Iisus.

 

La moartea unui „mesia"

Întrebarea care rămâne la moartea lui Moon este: ce se întâmplă cu lumea după ce „Mesia" moare? Se pare că adepţii lui Moon au fost pregătiţi pentru acest eveniment și nu au fost luaţi prin surprindere, așa cum sugera un comentator YouTube care întreba retoric „cum rămâne cu profeţia pe care Moon avea să o facă în martie 2013". Unul dintre cei 10 urmași ai lui Moon spunea, într-un interviu pentru AP, din 2010, că „rolul nostru nu este acela de a moșteni mesianismul" lui. „Rolul nostru este mai degrabă acela de apostoli, de a crea punţi de legătură pentru [ca oamenii să înţeleagă] ce fel de vieţi au dus părinţii [noștri]."

Biserica Unificării va oficia înmormântarea liderului pe 15 septembrie, după un doliu de 13 zile. Bărbatul va fi înmormântat în muntele Cheoseung, în apropiere de casa lui.