20 de apocalipse cărora le-am supravieţuit

237

Deşi Biblia afirmă că nimeni nu cunoaşte ceasul sau ziua în care va veni sfârşitul lumii, escatologia i-a preocupat şi încă îi preocupă pe oameni. Cataclismele naturale, dar şi descoperirile ştiinţifice legate de mărime altor corpuri din universe, au diversificat scenariile apocaliptice, care s-au intensificat în ultimii ani.

Erupţia vulcanului Vezuviu

Filosoful Seneca prevăzuse că sfârşitul lumii va veni după ce aceasta va fi transformată în fum. După decesul său, în 79 d. Chr., vulcanul Vezuviu, aflat pe muntele omonim şi în apropierea oraşului roman Pompei, a erupt. Deşi mulţi locuitori au fost acoperiţi de cenuşa vulcanică sau chiar de lavă, iar în zonă soarele nu a putut fi văzut timp de două zile, lumea şi-a continuat existenţa.

Glaber Radulfus

După cum am observat şi în anul 2000, schimbarea mileniului are potenţialul de a genera frică în rândul oamenilor. La fel s-a întâmplat şi în anul 1000, considerat sfârşitul lumii de cronicarul şi călugărul francez Radulfus. După ce lumea nu s-a sfârşit, Radulfus a repetat predicţia, susţinând că sfârşitul lumii va avea loc în 1033, un mileniu după moartea lui Iisus Christos.

Picturile lui Botticelli

Sandro Botticelli a fost un pictor renascentist italian, a cărui operă a fost influenţată în principal de călugărul dominican Girolamo Savonarola, ale cărui predici se exprimau împotriva luxului şi corupţiei. Având atenţia îndreptată spre asemenea teme, Botticelli a pictat lucrarea „The Mystical Nativity” (circa 1500-1501), care conţine data unei presupuse apocalipse. În partea inferioară a tabloului există o inscripţie care menţionează că apocalipsa urma să vină în anul 1504.

Johannes Stoeffler

În anul 1499, astronomul şi matematicianul german Johannes Stoeffler a realizat o serie de calcule, ce indicau alinierea a 20 de planete, dintre care 16 aparţineau semnului zodiacal peşti. În consecinţă, Stoeffler a prezis un potop, pe data de 20 februarie 1524. Urmare a profeţiei matematicianului, contele german Von Iggleheim şi-a construit o arcă, în care a intrat împreună cu întreaga sa familie. Nu doar că nu a existat un potop, dar anul 1524 a cunoscut una dintre cele mai secetoase veri din istoria Europei.

666

Din motive evidente, numărul fiarei produce teamă în rândul celor care cunosc însemnătatea simbolului, iar anul 1666 a fost pus sub semnul terorii diavolului. Însă sfârşitul lumii nu a venit în acel an, iar cel mai dezastruos eveniment a fost marele incendiu din Londra, care a lăsat în urmă 70.000 de persoane fără locuinţe.

Ziua marelui întuneric

Pe 19 mai 1780, un întuneric adânc s-a abătut peste locuitorii din New England (Statele Unite ale Americii). Întunecarea cerului a fost văzută ca debutul apocalipsei, ceea ce i-a determinat pe credincioşii grupului religios Shakers să recruteze adepţi dintre cei care doreau să fie salvaţi. Însă, după două zile s-a aflat că fenomenul neobişnuit a fost cauzat de un incendiu de pădure din apropiere.

William Miller

William Miller a fost un evanghelist american care a studiat profeţiile Vechiului Testament şi a ajuns la concluzia că sfârşitul lumii va veni pe 22 octombrie 1884, prin revenirea lui Iisus Christos. Deşi profeţia nu s-a îndeplinit, Miller a murit convins că evenimentul va avea loc în orice moment.

Edgar Cayce

Edgar Cayce, născut în 1877, a fost un medium american care susţinea că poate da răspunsuri legate de viitor, în timp ce se află în transă. Într-o asemenea stare, el a prevăzut că cercetătorii vor descoperi sub sfinxul din Egipt un sul, aproape un secol mai târziu (1996-1998). Acest document ar fi dezvăluit înţelepciunea vechilor egipteni şi ar determina, concomitent, şi cea de-a doua venire a lui Iisus Christos.

Piramidele din Giza

Charles Piazzi Smyth (1819-1900), fost astronom regal în Scoţia, credea că arhitecţii care au realizat marile piramide egiptene au fost călăuziţi de Dumnezeu. De aceea, măsurarea piramidelor l-a condus la concluzia că sfârşitul lumii ar veni între 1892 şi 1911.

Cometa Halley

Descoperirea că cea mai cunoscută cometă din istorie va trece foarte aproape de Pământ, în 1910, a creat isterie în multe popoare. Mulţi britanici au considerat că aceasta a determinat invazia germană, în timp ce francezii au dat vina pe cometă pentru inundaţiile masive provocate de Sena.

Martorii lui Iehova

De la apariţia oficială, Martorii lui Iehova au prevăzut sfârşitul lumii de mai multe ori. Una dintre cele mai interesante „profeţii” a fost legată de anul 1914, când a debutat Primul Război Mondial. Deşi aceasta nu a condus la distrugerea rasei umane, războiul a fost cauza decesului celui mai mare număr de oameni de până atunci.

Elizabeth Clare

Elizabeth Clare a fondat o organizaţie religioasă, denumită Lighthouse Conference, împreună cu soţul ei, Mark Prophet. În anii 80, cei doi au prevăzut un atac nuclear iniţiat de Uniunea Sovietică, ceea ce a atras un număr mare de adepţi de partea lor. Aceştia se pregăteau pentru apocalipsă, construindu-şi buncăre, pe care le umpleau cu muniţie şi alimente.

Hal Lindsey

Hal Lindsey este un evanghelist american, autor al cărţii The Late, Great Planet Earth (apărută în 1970). În carte, Lindsey descrie o serie de evenimente catastrofale, care preced a doua venire a lui Iisus Christos. Cititorii cărţii au considerat, în lumina evenimentelor curente, că sfârşitul lumii urma să vină în anul 1988.

Pat Robertson

Pat Robertson, unul dintre cei mai influenţi predicatori baptişti, a prevăzut în 1976 că sfârşitul lumii urma să vină în octombrie 1982. De asemenea, el a afirmat că cel care îl întruchipează pe antichrist va avea vârsta de 27 de ani.

Cometa Hale-Bopp şi secta Poarta Raiului

În 1995, doi observatori independenţi numiţi Alan Hale şi Thomas Bopp au descoperit o cometă, a cărei traiectorie urma să treacă foarte aproape de Pământ. Doi ani mai târziu, cometa a putut fi văzută de locuitorii întregii planete, ceea ce a condus la apariţia sectei Poarta Raiului. Adepţii acestei secte considerau că planeta va fi distrusă şi că trebuie să găsească un mijloc de a pleca. Liderul sectei Marshall Applewhite i-a convins pe oameni să se sinucidă, promiţându-le că astfel ar reuşi să se teleporteze pe o navă spaţială aflată în spatele cometei.

Richard Noone

Apropierea anului 2000 a adus cu sine şi un număr impresionant de „profeţi” care să vorbească despre sfârşitul lumii. Între aceştia s-a aflat şi Richard Noone, care publicase în 1997 o carte intitulată Ice: the ultimate disaster (Gheaţa, ultimul dezastru). Potrivit teoriei sale, sfârşitul lumii avea să vină pe 5 mai 2000, urmare a alinierii planetelor, înclinării axei Pământului şi, în consecinţă, topirii gheţarilor.

Y2K

De asemenea, în preajma anului 2000 mulţi s-au temut că programele software s-ar bloca în urma trecerii de la 99 la 00. Acest impact tehnologic a fost văzut de mulţi ca un dezastru şi haos, care ar fi putut fi responsabil de explozia centralelor nucleare şi tulburări ale aparatelor de zbor.

Cometa Elenin

Anii 2010 şi 2011 au fost marcaţi de cutremurul devastator din Chile şi tsunamiul din Japonia. Mulţi au atribuit dezastrele cometei C/2010 X1 (Elenin), după numele astronomului rus care a descoperit-o pe 10 decembrie 2010. Fără să existe vreun temei ştiinţific, câţiva bloggeri au considerat că aceasta ar fi cauzat schimbări gravitaţionale asupra Pământului.

Acceleratorul de particule

Acceleratorul de particule, aflat în Alpi, a stârnit controverse încă de la apariţia sa. Proiectul urmărea să recreeze la scară mică condiţiile care au existat după Big Bang, însă mulţi se temeau de apariţia unei găuri negre care să absoarbă Pământul.

Apocalipsa mayaşă

Cea mai recentă profeţie neîmplinită vine din partea fostei civilizaţii mayaşe. Una dintre profeţiile acesteia prevedea un sfârşit pe data de 21 decembrie 2012, văzut ca începutul unui nou calendar. Încă cei mai mulţi au asociat data cu sfârşitul lumii, punând data pe lista profeţiilor neîmplinite, cărora omenirea le-a supravieţuit.