Efectele Facebook: episoade psihotice şi halucinaţii

383

Relaţiile virtuale legate pe reţelele de socializare, precum Facebook, dar şi dependenţa de internet, ar putea fi cauza producerii unor episoade psihotice şi a halucinaţiilor, susţin cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv, informează Daily Mail.

Conducătorul cercetării, dr. Uri Nitzan, de la Facultatea de Medicină Sackler din cadrul Universităţii din Tel Aviv, este de părere că odată cu intensificarea accesului la internet, se înmulţesc şi cazurile de afecţiuni psihopatologice, iar reţelele de comunicare, precum Facebook, aduc o contribuţie importantă acestei situaţii.

Trei dintre pacienţii doctorului Nitzan au fost analizaţi în amănunt, iar în urma testelor au putut fi observate legături între folosirea internetului, a reţelelor sociale şi episoadele psihotice. Niciunul dintre participanţi nu avea antecedente psihotice şi nici nu consumase vreodată droguri. Cu toate acestea, ei erau persoane singuratice, vulnerabile din cauza pierderii sau despărţirii de cineva drag, susţine dr. Nitzan.Pacienţii au căutat să scape de singurătate, găsind consolare în clădirea unor relaţii virtuale care, deşi la început aduceau beneficii pozitive în viaţa lor, pe parcurs au condus la resimţirea unor stări de durere, trădare, sau chiar de invadare a intimităţii.

Unul dintre pacienţi a experimentat chiar o halucinaţie tactilă, crezând că persoana aflată de partea celalată a ecranului o atingea, susţine medicul. Alţi doi pacienţi s-au simţit vulnerabili în urma împărtăşirii unor informaţii personale.

Dr. Nitzan adaugă faptul că, deşi reţelele de socializare precum Facebook însumează multe avantaje, ele pot avea şi efecte devastatoare, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile şi singure. Mai mult, astfel de reţele pot conduce la umilirea pe internet a unei persoane, dar şi la alte comportamente periculoase în spaţiul virtual. Toate aceste efecte negative pot contribui la dezvoltarea psihozelor şi la ruperea de realitate a unui individ.

Vestea bună este că cei care apelează la tratament specializat în astfel de situaţii se pot vindeca complet. De asemenea, dr. Nitzan sfătuieşte specialiştii în domeniul sănătăţii să nu neglijeze aspectul relaţiilor virtuale şi a influenţei internetului asupra pacienţilor.