Apocalipsa all-inclusive, ofertă unică pentru 2012

11

Autorităţile franceze își iau măsuri de precauţie faţă de așa-numita Apocalipsă mayașă. Însă nu de sfârșitul lumii se tem francezii, ci de faptul că un munte de pe teritoriul ţării ar putea fi luat cu asalt de persoanele care cred că acela este printre puţinele locuri de pe Terra care nu vor fi distruse de apocalipsă.

Autorităţile franceze își iau măsuri de precauţie faţă de așa-numita Apocalipsă mayașă. Însă nu de sfârșitul lumii se tem francezii, ci de faptul că un munte de pe teritoriul ţării ar putea fi luat cu asalt de persoanele care cred că acela este printre puţinele locuri de pe Terra care nu vor fi distruse de apocalipsă.

Unii dintre cei care cred că mayașii au prezis sfârșitul lumii de 21 decembrie, sunt convinși că muntele Pic de Bugarach, din sudul Franţei, este printre puţinele locuri sigure de pe Pământ. Și că, în ziua în care unul dintre ciclurile din calendarul mayaş ajunge la final, pe 21 decembrie, muntele Pic de Bugarach se va deschide, dezvăluind o navă extraterestră ce va salva credincioşii aflaţi în apropiere.

Experţii în cultura mayașă spun că membrii ei nu ar fi considerat că încheierea celui de-al 13 b'ak'tun reprezintă sfârşitul lumii. Cu toate acestea, în subculturile New Age şi în alte subculturi de pe Internet, această dată este asociată unor schimbări majore, variind de la o nouă eră a păcii şi armoniei până la o apocalipsă explozivă.

Nu mai puţin de 100 de ofiţeri de poliţie şi pompieri vor fi delegaţi în ziua de 21 decembrie să izoleze rutele de acces spre munte. „Ne aşteptăm la câţiva vizionari, câţiva oameni care cred în acest sfârşit al lumii, dar în numere limitate", declară Eric Freysselinard, un oficial local, citat de LiveScience. În schimb, spune Freysselinard „ne aşteptăm la un număr mult mai mare de curioşi, un număr pe care nu putem să-l estimăm" și la „foarte mulţi jurnalişti".

Sezon turistic unic

Dacă francezii nu sunt prea entuziasmaţi de afluxul de turiști din 21 decembrie, alte ţări încearcă să profite cât mai bine de ocazie. În Belize, staţiunea Chaa Creek încearcă să atragă turiştii cu pachete all-inclusive „Maya Winter Solstice", ce le oferă turiştilor, de-a lungul a 7 zile, ocazia de a participa la workshopuri maiaşe, în costume tradiţionale.

În Guatemala, oficiul naţional de turism organizează mai multe festivităţi în ziua de 21 decembrie, printre care şi un summit intitulat „Un nou răsărit pentru omenire", ce va avea loc pe Tikal, un străvechi oraş maiaş. La acesta urmează să participe Elton John, Bruce Springsteen şi U2.

Mexicul a lansat chiar o campanie turistică, invitând turiștii să exploreze siturile din sudul Mexicului unde străvechii mayaşi au construit oraşe complexe, în cadrul programului „Lumea Maya 2012".

Numeroși antreprenori încearcă să profite financiar de amestecul de entuziasm și frică generat de zvonurile privind Apocalipsa. O afacere durabilă este cea a buncărelor antiatomice vândute drept buncăre anti-apocalipsă.

Aproximativ 80 de italieni bogaţi şi-au construit în Peninsula Yucatan (Mexic) un „orăşel antiatomic", în care să se adăpostească în eventualitatea sfârşitului lumii. Convinşi că profeţiile civilizaţiei maya despre iminentul sfârşit al lumii, care ar urma să aibă loc în 2012, sunt adevărate, italienii şi-au construit locuinţe în buncăre rezistente la cutremure, bombardamente şi radiaţii.

Observatorii tendinţei spun că întotdeauna în istorie au existat oameni care s-au temut de o „apocalipsă" violentă. Însă cu ajutorul Internetului, ceea ce în trecut erau doar temeri răzleţe sunt astăzi frici mult mai răspândite. „E o strategie pentru a nu se mai simţi aşa singuri şi lipsiţi de apărare," explică John Hoopes, profesor de antropologie la Universitatea din Kansas. „Oamenilor nu le place să simtă că sunt singurii cărora le e frică de inevitabil, de propria moarte," a conchis profesorul, citat de AFP.