Cum ar fi trebuit să se sfârșească lumea, în 5 scenarii medievale

111

Se pare că, încă din vremuri străvechi, oamenii intuiau că viaţa pe Pământ are o dată de expirare. Dar nu credeau că se va datora schimbărilor climatice sau epuizării resurselor naturale, ci aveau alte scenarii în minte, arată listverse.com.

Joachim din Fiore, născut în 1135, este descris ca cel mai important gânditor apocaliptic din perioada medievală și cel mai important din istoria creștinismului, după profetul Ioan. El pretindea că a primit o viziune care să explice cartea Apocalipsa. Conform acesteia, istoria ar fi împărţită în trei perioade. Vechiul Testament Îi revenea lui Dumnezeu, Noul Testament, lui Iisus Christos, iar ultima perioadă avea să-I aparţină Sfântului Duh. Și pentru că fiecare perioadă ar fi durat 42 de generaţii, Joachim credea că trăiește în ultima perioadă, care va fi încheiată cu venirea antichristului.

Teologul și doctorul spaniol Miguel Servet a fost confesorul regeului Charles al-lea în 1530, dar a sfârșit să fie condamnat pentru erezie și ars pe rug. Servet credea că întreaga papalitate a fost creată de Satana pentru a preveni întoarcerea lui Iisus. Prin urmare, papii și întreaga biserică erau sub conducerea răului, iar botezul copiilor însemna, de fapt, predarea lor lui Satana. Servet a prevăzut că în 1585 Arhanghelul Mihail se va întoarce pe Pământ pentru a pune capăt acestei nebunii.

Pierre d’Ailly a fost un astrolog, născut în Franţa în 1350. Teologia, arta și astrologia erau domeniile sale forte. Obișnuia să prezică evenimente viitoare, bazându-se pe mișcarea planetelor. Conform calculelor sale, apocalipsa însemna venirea Antichristului pe Pământ, în jurul anului 1789. Scrierile sale, prezentate în faţa Bisericii Catolice, au avut o mare influenţă asupra celor care susţineau teoriile despre sfârșitul lumii, printre care și Cristofor Columb.

Beatus din Liébana a fost un călugăr spaniol, care s-a născut în timpul ocupaţiei islamice a sudului Spaniei. În jurul vârstei de 40 ani a scris o serie de 12 volume despre cartea Apocalipsa și profetul Daniel. În ele a prezis că lumea se va sfârși în jurul anului 800. Când profeţia nu s-a împlinit, călugării care i-au reprodus volumele au ales o altă dată, iar obiceiul a continuat de mai multe ori.

Thomas Müntzer (1469-1525) a fost un teolog evanghelist și revoluţionar din timpul Războiului Ţărănesc German. Un admirator al lui Martin Luther, a fost expus ideii unei apocalipse creștine prin învăţăturile acestuia. Dar Müntzer a început să facă paralele între lupta din Biblia între bine și rău și ceea ce se întâmplă în societate în anii 1500. A început să predice clasei muncitoare că lupta împotriva opresiunii este una în care Dumnezeu participă de partea lor. În 1525 a răsculat o armată de mii de ţărani (8.000 conform unor surse, 40.000 conform altora), în care majoritatea au murit. În timpul bătăliei, se spune că ar fi apărut pe cer un curcubeu, despre care Müntzer a pretins să este un semn între el și Dumnezeu, că îngerii vor veni în ajutorul lor. Într-un final, acesta a fost capturat, torturat și omorât.