3 lucruri de interes azi

25

Știri ale zilei: Statul Virginia declară legile care interzic căsătoriile homosexuale neconstitutuţionale * Apple depășește vânzările computerelor care operează cu Windows * Impactul economic al condiţiilor meteo nefavorabile.

Un judecător federal a declarat legile statul american Virginia care interzic căsătoriile dintre persoane de același sex neconstituţionale. În ultima vreme, mai multe state americane au avut parte de procese similare.

Nu înseamnă însă că aceste căsătorii vor deveni deocamdată legale, ci doar că statul Virginia se adaugă la rând alături de statele Utah, Oklahoma și Kentucky, care au făcut apel în instanţele de judecată referitor la aceste decizii și care așteaptă un veridict final în luna aprilie. E foarte probabil însă ca apelul să nu schimbe cu nimic decizia iniţială, având în vedere că 17 state au declarat deja legalitatea căsătoriilor între homosexuali, decizie bazată pe libertatea fundamentală de a alege partenerul de viaţă, garantată de constituţie. Rămâne însă de văzut care va fi decizia oficială.

Este deja oficial că Apple a depășit vânzările computerelor care utilizează sistemul de operare Windows în ultimul trimestru al anului 2013. Sau cel puţin așa susţine Ben Evans, analist al societăţii cu capital de risc Andreessen Horowitz, considerată una dintre liderele în domeniul investiţiilor în inovaţie în tehnologie. Împătimiţii computerelor și ai noilor tehnologii au declarat că această concluzie este complet eronată din cauză că Evans a introdus în calculele pentru Apple și vânzările de iPad, iPhone și iPod touch, care nu pot fi considerate computere.

Alţii au spus că rezultatul este complet irelevant și lipsit de sens, pentru că, în fond, Evans compară două lucruri complet diferite sau, mai precis, susţine că vânzările unei companii mixte ca Apple, care are și produse sofware și hardware, au depășit vânzările de hardware ale mai multor companii, care nu pot fi controlate de furnizorii de software, ca Microsoft.

Despre vânzări au vorbit și americanii de la The Daily Beast, care au justificat scăderea considerabilă a consumului privat în luna decembrie prin vremea extrem de rece care a ţinut americanii în case. Un studiu publicat de consultantul financiar german Allianz a relevat că numai în 2012 vremea rea a costat, la nivel mondial, 170 de miliarde de dolari. Ceea ce conduce la concluzia că episoadele ca cel din America nu mai sunt evenimente izolate, ci doar dovezi ale schimbărilor climatice care afectează din ce în ce mai mult economia mondială.