Mormonii și luteranii fac concesii homosexualilor

62

Mormonii și-au îndulcit limbajul faţă de homosexuali. După ce ani de zile mormonii au marginalizat membrii gay din comunităţile lor, noua politică a bisericii cere integrarea acestora și chiar acceptarea lor în funcţii de responsabilitate sau în participarea deplină la cultul bisericii.

Noua politică a fost trasată în cartea cu titlul The Church Handbook of Instructions, prezentată membrilor sâmbăta trecută. Documentul face distincţie între orientarea homosexuală și comportamentul homosexual. În plus, elimină sugestia ediţiei precedente, din 2006, în care se spunea că relaţiile între persoane de același sex „distorsionează relaţia de dragoste" și că homosexualii ar trebui să se pocăiască de „gândurile și simţirile lor homosexuale".

De asemenea, documentul prevede că mormonii homosexuali celibatari, care sunt „demni și calificaţi" în orice alt aspect al vieţii lor, ar trebui să aibă permisiunea de a primi „chemări" la slujbe în biserică sau dreptul la o participare deplină la ritualurile bisericii. chimbările sunt „pași mărunţi în direcţia cea bună", afirmă Mitch Mayne, un activist gay mormon. „Cel puţin documentul de acum elimină terminologia care condamna".

În Finlanda s-a făcut de asemenea un nou pas, după ani de dezbateri. Biserica de stat (Biserica Evanghelică Luterană) a anunţat modificarea politicii prin crearea unui „moment de rugăciune" cu ocazia oficierii relaţiilor de parteneriat între două persoane homosexuale.

„Propunerea oferă o ocazie pozitivă pastorului pentru a sluji membrilor bisericii care fac parte din minorităţile homosexuale", a afirmat Sinodul General, corpul administrativ cel mai înalt al Bisericii Evanghelice Luterane. Momentul de rugăciune nu va avea însă valoarea unei binecuvântări asupra căsătoriei, a specificat purtătorul de cuvînt al bisericii, Marko Kailasmaa.

Acum o lună, o dezbatere televizată a dat naștere unui exod de 40.000 de membri care și-au anunţat retragerea din biserica naţională. Motivul a fost dat de poziţia reprezentanţilor bisericii care acuzau homosexualitatea ca o practică condamnată de Scriptură. Biserica spune însă că nu exodul de membri e motivul ajustării recente a politicii, ci faptul că, după 8 ani, s-a ajuns la un consens. Dezbaterea cu privire la poziţia bisericii faţă de căsătoriile homosexuale a început în 2002, când parteneriatul legal între două persoane de același sex a devenit o realitate în Finlanda.