Experienţele din preajma morţii predică despre Rai mai mult decât pastorii

417

Mulţi consideră Raiul un subiect greu de abordat, misterios sau, din contră, o invenţie a misticilor. Însă în cultura populară există numeroși oameni care susţin că au probe concludente privind existenţa Cerului din experienţele pe care le-au trăit în preajma morţii.

Acesta este cazul lui Eben Alexander care susţine că în timp ce se afla în spital s-a văzut pe el însuşi ridicându-se şi îndreptându-se către o lumină albă şi aurie care îl conducea către o lume frumoasă cum nu mai văzuse până atunci. El a numit-o Cer şi a scris un articol pe tema aceasta, „Proof of Heaven", care a fost în bestseller timp de 27 de săptămâni în topul The New York Times. După această experienţă, el nu mai consideră moartea ca fiind ceva de temut sau ca fiind un sfârşit, ci ca pe o perioadă de tranziţie, momentul în care te întâlneşti din nou cu cei dragi.

Un alt caz este cel al unei fetiţe, care la vârsta de 8 săptămâni a suferit o infecţie respiratorie foarte gravă, dar care, cu ajutorul medicilor, a fost reanimată. Trei ani după aceea, în timp ce trecea pe lângă spitalul în care fusese tratată, i-a spus mamei sale că acela era locul unde Iisus o adusese din nou la viaţă, deşi mama nu-i vorbise niciodată despre El.

Alt caz este cel al lui Colton Burpo, care pe când avea 4 ani a devenit pentru câteva momente inconştient din cauza unei apendicite foarte avansate. El a spus că în timpul operaţiei şi-a văzut corpul plutind şi zburând către cer, unde s-a întâlnit cu Iisus. Nimeni nu l-a crezut până în momentul în care băieţelul i-a povestit tatălui său că aspectul lui Iisus era ca cel al unui bătrân, cu ochii ca marea şi un zâmbet nemaivăzut, iar lângă ei se afla o soră de-a lui, care murise în urma unui avort, despre care nu-i vorbise nimeni niciodată. Băieţelul a mai spus că în tot acest timp a fost însoţit de un înger care i-a dat un mesaj de dus celor care se întreabă ce va fi după moarte, şi care, printre altele spunea că nimeni nu trebuie să se teamă de nimic.

În ciuda popularităţii subiectului experienţelor din preajma morţii, notează religion.blogs.cnn.com, pastorilor le este frică să vorbească despre Cer, pentru că îl consideră un subiect dificil. După cum spunea Lisa Miller, autoarea cărţii Heaven: Our Enduring Fascination with the Afterlife, este o temă grea pentru pastori, pentru că dacă este interpretat literal, pare ireal, iar dacă nu se vorbeşte despre el, se omite unul dintre cele mai importante puncte de teologie şi unul dintre motivele pentru care lumea merge la biserică.