Miracolul din timpul tornadei din Oklahoma

110

Ca în cazul fiecărei tragedii, după ce trec orele critice şi se face evaluarea situaţiei, ies la iveală şi lecţiile ce trebuie învăţate, dar şi profiluri de eroi şi istorii ale supravieţuitorilor. De data aceasta, tornada din Oklahoma, ce face parte din cea mai periculoasă categorie de tornade, a dezvăluit adevărate minuni.

În cazul unei tornade de aşa dimensiuni şi care s-a deplasat cu peste 300 de kilometri pe oră, pagubele sunt numeroase. În nicio oră, fenomenul natural a devastat aproximativ 13.000 de locuinţe şi clădiri de pe 27 de kilometri şi a afectat aproximativ 33.000 de persoane, potrivit estimărilor făcute de primarul oraşului Oklahoma, Mick Cornett.

Însă minunea a constat în numărul surprinzător de mic de decese ce au urmat dezastrului colosal: doar 24 de morţi, din care 20 au fost copii. Şi, deşi s-au căutat explicaţii pentru această minune, credincioşii atribuie situaţia milei lui Dumnezeu.

Pe de o parte, specialiştii au atribuit numărul mic de victime adăposturilor subterane din zonă, cunoscută ca o regiune cu risc crescut de tornade. Însă doar 2,5% dintre gospodăriile din Oklahoma beneficiază de asemenea adăposturi.

Pe de altă parte, meteorologii consideră că numărul redus de morţi a fost determinat de avertizarea din vreme, cu 16 minute înainte ca tornada să ajungă în oraş. Însă cei care au supravieţuit şi care s-au aflat în zonele cele mai sigure în timpul tornadei sunt surprinşi că au reuşit să treacă cu viaţă prin această încercare.

Aşa s-a întâmplat cu Tonya Williams şi Brian Todd, doi dintre cei care şi-au povestit experienţa, în cele câteva zeci de minute de coşmar. Când a aflat despre tornadă, Tonya şi-a luat cele două fiice, de opt şi şase ani şi cei trei câini şi s-a adăpostit într-un şifonier din casă. „Ne rugam în continuu. Simţeam presiunea tornadei şi credeam că vom fi absorbite de puterea ei. Atunci m-am aşezat peste fete şi am încercat să le salvez", a declarat Tonya pentru Charisma News.

Toţi au supravieţuit cu răni minore, în ciuda etajului care s-a prăbuşit complet. În plus, vecinii care le-au eliberat de sub dărâmături au declarat că pe şifornierul unde se aflau supravieţuitorii se găsea o cruce mare de lemn. „Dacă nu ai fost credincios până acum, cu siguranţă vei fi de acum înainte. Niciun cuvânt nu poate descrie mai bine ce am trăit decât cuvântul miracol", a declarat Williams.

Brian Todd a fost mai pregătit şi a reuşit să intre împreună cu întreaga lui familie în adăpostul subteran din spatele casei, un cub de beton cu latura de 1,80 în care au stat 12 persoane. În timpul tornadei, Brian a fost nevoit să ţină uşa cu toată puterea, deşi aceasta fusese fixată cu trei lacăte groase. „Adăpostul acesta ne-a salvat viaţa. Suntem optimişti. De fapt, toţi locuitorii oraşului nostru sunt optimişti. Cu ajutorul lui Dumnezeu, ne vom reveni. Ştim că Dumnezeu este un Dumnezeu minunat şi că El este cu noi", a concluzionat Todd.

Mărturia sa se alătură altor mii de supravieţuitori care au pierdut tot, dar care au reuşit să se detaşeze de pierderile materiale şi să recunoască viaţa ca cea mai mare binecuvântare. „Ieri eram amorţită. Astăzi am plâns mult. Dar acum ştiu că am avut de câştigat de pe urma acestei încercări", a declarat Beth Vrooman, o altă supravieţuitoare din Moore, Oklahoma, care s-a ascuns într-un adăpost.

Astăzi, între numeroşii supravieţuitori şi puţinii care suferă din plin consecinţele tornadei există doar o linie subţire de demarcaţie. „Cuvintele nu pot descrie durerea care există în Moore. Dar ne rugăm pentru cei care se află încă sub dărâmături şi pentru cei care au piedut pe cineva drag şi vă rugăm ca şi voi să faceţi aceasta", a declarat Jack Munday, direcor internaţional al echipei de intervenţie, Billy Graham, care oferă ajutor, alături de alte organizaţii creştine, în regiune.