Anul socio-sabatic, ultima fiţă în multinaţionale

249

Intel face așa, Microsoft face așa și chiar și General Mills (care au mai puţină notorietate în România) face la fel. Își plătesc cei mai buni angajaţi să stea un an departe de muncă pentru a-și reîncărca bateriile și a reveni cu forţe proaspete la serviciu. Producătorul de software SAP a dus însă lucrurile pe o altă direcţie, oferind să plătească angajaţilor un an „socio-sabatic".

Anul socio-sabatic este un an în care angajaţi selectaţi special pentru acest program, pe baza meritelor deosebite, își iau concediu timp de un an și nu mai lucrează ceea ce fac de obicei, ci colaborează cu ONG-uri în ţări aflate în dezvoltare precum India, Brazilia și Africa de Sud, relatează FastCoExist.com.

Programul, dezvoltat în parteneriat cu CDC Development Solutions, a fost creat special pentru „angajaţii cu potenţial ridicat" și are ca scop dezvoltarea calităţilor de lider ale acestora, conectarea lor cu alţi lideri de pe pieţe emergente și dezvoltarea de noi soluţii de investiţie socială strategică în acele zone.

Programul pilot al anului socio-sabatic, care tocmai s-a încheiat, a trimis 9 angajaţi SAP la Belo Horizonte, în Brazilia. Aceștia au colaborat cu trei ONG-uri: o asociaţie a colectorilor de deșeuri, o organizaţie pentru emanciparea persoanelor cu dizabilităţi și o instituţie care sprijinește artizanii în eforturile de distribuire a produselor lor în mediul internaţional.