Fumătorii bolnavi de cancer au de 10 ori mai multe mutaţii genetice

65

Fumătorii care se îmbolnăvesc de cancer pulmonar prezintă de 10 ori mai multe mutaţii genetice decât nefumătorii, arată un studiu recent, realizat de cercetătorii de la „The Genome Institute at Washington University", din St. Louis.

Studiile anterioare afirmaseră că fumătorii prezintă mai multe mutaţii genetice decât nefumătorii, dar cercetătorii au fost surprinşi de numărul atât de mare. Astfel, au fost descoperite aproximativ 3.700 de mutaţii la cei 17 pacienţi analizaţi.

Dintre aceştia, 12 erau fumători şi 5 nefumători. Nefumătorii au prezentat, în medie, o singură mutaţie genetică. În cazul acestora, mutaţia genetică ce determina cancerul putea fi tratată cu un medicament aflat pe piaţă, pentru prevenirea apariţiei cancerului.

În total, mutaţiile genetice identificate şi care sunt tratabile au fost de 54, din totalul de 3.700, adică mai puţin de 1,5%, relatează site-ul Futurity.

Următorul pas este de a identifica modul în care restul mutaţiilor pot determina şi grăbi dezvoltarea cancerului, atât în ceea ce priveşte cancerul pulmonar, cât şi cel de colon şi de sân.