Tinerii americani cred în Dumnezeu, dar nu asociază obligatoriu divinitatea cu regulile bisericii de care aparţin ei sau familia lor. Ca atare, majoritatea consideră că Dumnezeu nu se amestecă și nu are pretenţii în ceea ce privește viaţa lor sexuală, notează The Huffington Post despre concluziile unui studiu.
Un sondaj efectuat pe un eșantion de 861 de studenţi din primii ani ai University of California arată că aproximativ 60% dintre ei exclud posibilitatea ca actul sexual înainte de căsătorie să fie un păcat. Cel mai mare procent între cei care cred că este totuși un păcat, se regăsește la creștinii protestanţi, cu 18%.
Între tinerii creștini care au avut deja relaţii sexuale, cel mai mic procent se regăsește la protestanţi – 62%, în celelalte comunităţi religioase procentul ajungând până la 80%. În timp ce tinerii evrei sunt foarte deschiși în privinţa sexului, sentimentul de vinovăţie este mult mai pregnant la tinerii creștini. Între tinerii creștini care au avut relaţii sexuale și care regretă, procentul cel mai mare se găsește tot între protestanţi, cu 29%.
Concluzia studiului este aceea că tinerii, deși se declară credincioși, nu împărtășesc neapărat credinţele comunităţii religioase din care fac parte. Cred în Dumnezeu, dar nu cred că religia are ceva de spus în privinţa sexului. Cu alte cuvinte, Dumnezeu nu are pretenţii în ceea ce privește viaţa lor sexuală.
Perspectiva asupra relaţiilor sexuale premaritale este mult diferită în ţările cu religii dominante necreștine. Într-un studiu realizat online în India pe 1004 respondenţi din zona urbană (între care 76% băieţi), 90% dintre cei intervievaţi au răspuns că sexul premarital este normal.
Un alt studiu în Shanghai indică 70% dintre fete ca arătând o atitudine de acceptare faţă de ideea vieţuirii împreună înainte de căsătorie și 50% pentru sexul premarital. În același timp, 71% cred că sexul în afara căsătoriei este dăunător și ar trebui interzis. Studiul a fost făcut în iunie, pe 900 de tinere absolvente anul acesta de studii superioare de la 17 universităţi.
În Malaezia a fost iniţiat un proiect al Focus on the Family cu o ţintă înaltă, aceea de a convinge 91% dintre tinerii din licee și facultăţi să facă o promisiune de abstinenţă. Programul a fost iniţiat în 2003, cu sloganul „Fără păreri de rău: Spune NU sexului”. Proiectul a început cu 13.800 de studenţi dintre care 35% nu au văzut nimic rău în sexul premarital. Doar 1500 au făcut promisiunea, însă, dintre aceștia, 95% au ţinut-o.
Bisericile creștine nu încurajează relaţiile sexuale premaritale din mai multe motive, între care: păstrarea purităţii fizice până la căsătorie, riscurile asociate începerii vieţii sexuale în adolescenţă (boli, sarcină, viol), desconsiderarea valorică a căsătoriei și a intimităţii de cuplu.
Într-un articol publicat în revista Re:spiro se notează opinia unui specialist. „Mi-am făcut o obişnuinţă în a pune o anume întrebare cuplurilor care vin şi solicită consiliere şi care declară că au practicat sexul premarital. „Credeţi că această decizie v-a consolidat căsnicia? Dacă aţi avea posibilitatea să daţi timpul înapoi, aţi proceda la fel?” Unii au răspuns destul de neutru, dar în majoritatea cazurilor unul sau ambii parteneri au declarat că dacă ar fi aşteptat momentul căsătoriei ar fi fost mai bine.” Între motivele invocate se regăsesc: pierderea încrederii, distrugerea dialogului, simţământul și bagajul de vinovăţie dat de cedare în faţa presiunilor și manipulării, emoţii negative, ignoranţă și teribilism.