Un teolog apără creştinismul lui Harry Potter

116

După ce membrii unei biserici din New Mexico au organizat un protest anti-Harry Potter, în care au ars exemplare ale cărţilor, pe motiv că "în spatele feţei inocente se află puterea întunericului satanic", "caracterul creştin" al personajului vrăjitor a fost recent apărat de un teolog.

Reverendul Dr. Stephen Holmes, directorul facultăţii de Teologie de la Univeristatea St Andrews din Marea Britanie consideră că seria Harry Potter a fost pe nedrept condamnată de unii comentatori creştini. El spune că filmul promovează în mod evident valori creştine prin figura personajului principal, de altfel foarte asemănător, în spirit, cu Christos.

După ce a citit cărţile blamate ca "necreştine", Holmes a concluzionat că acestea urmăresc un fir narativ cu o tematică creştină evidentă. "Ce îţi trebuie ca să ai succes la Hogwarts? Curaj, sacrificiu de sine, logică atentă şi altruism. E aproape o listă clasică de valori creştine," a declarat teologul citat de The Telegraph. El a notat că inspiraţia biblică devine şi mai evidentă, mai ales în ultima carte, în care Harry Potter, confruntat cu arhi-duşmanul său Lordul Cap-de-Mort, moare şi descoperă o viaţă de după moarte într-un loc numit Crucea Regelui.

Deşi, pentru Holmes, aceste elemente constituie referinţe directe la creştinism, autoarea JK Rowling spune că nu a fost intenţia ei "să convertească pe nimeni la creştinism" şi nici să "încerce să facă ce a făcut CS Lewis (autorul Cronicilor din Narnia)". Rowling şi-a mărturisit convingerea că "este perfect posibil ca cineva să ducă o viaţă foarte morală fără să creadă în Dumnezeu şi (…) este perfect posibil să duci o viaţă plină de fapte rele şi să crezi în Dumnezeu."