Vaticanul, deschis la ideea unor ordinariate luterane

18

Vaticanul ar susţine o eventuală propunere din partea luteranilor de a stabili structuri eclesiastice formate pe modelul ordinariatelor dezvoltate pentru comunităţile anglicane care doresc să intre în comuniune deplină cu Sfântul Scaun, a declarat preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine, într-un interviu citat de Catholic Culture.

Anglicanorum coetibus nu a fost o iniţiativă a Romei, ci a venit din partea Bisericii Anglicane," a explicat cardinalul Kurt Koch, referindu-se la documentul papal din anul 2009, care stabilea ordinariatele.

„Sfântul Părinte a căutat atunci o soluţie şi, în opinia mea, a găsit una foarte largă, potrivit căreia tradiţiile eclesiastice şi liturgice ale anglicanilor au fost luate într-o amplă consideraţie. Dacă astfel de dorinţe sunt exprimate de luterani, atunci va trebui să reflectăm asupra lor. Oricum, iniţiativa depinde de luterani", a mai spus cardinalul.

Din punctul lui de vedere, atât progresivilor cât şi tradiţionaliştilor li se poate reproşa că refuză să interprezete Conciliul Vatican II printr-o hermeneutică a „reînnoirii în continuitate".