Jumătate de mileniu de la inaugurarea Capelei Sixtine

61

Miercuri s-au împlinit 500 de ani de la inauguarea Capelei Sixtine. Cu această ocazie, Papa Benedict al XVI-lea a oficiat slujba de Ziua Tuturor Sfinţilor în incinta biserici, relatează CNN. Suveranul Pontif a apreciat în mod special fresca lui Michelangelo, de pe bolta capelei, notând că aceasta a reuşit să exprime „puterea" şi „inteligenţa" creaţiei, dar a devenit, în ultimul timp, o victimă a succesului ei turistic.

Inaugurată la 31 octombrie 1512 de Papa Iulius al II-lea, Capela Sixtină îşi ia numele de la Papa Sixtus al IV-lea, cel care a iniţiat construirea acesteia peste o altă capelă, Cappella Magna, o structură de origine medievală.

Capela este localizată în dreapta Bazilicii Sfântul Petru și este locul unde se ţin conclavurile cardinalilor pentru alegerea unui nou papă. Frescele Capelei au fost pictate de Michelangelo Buonarroti, între 1508-1512 și între 1535-1541.

De anul trecut, cei dornici să privească până în detaliu frescele, pot face acest lucru vizitând pagina de Internet lansată de Vatican.