România: A început lupta împotriva pirateriei online

96

Joi, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să sesizeze Poliţia cu privire la 42 de site-uri care difuzează gratuit filme şi seriale, fără a respecta legislaţia în vigoare şi încalcând drepturile de autor.

Joi, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să sesizeze poliţia cu privire la 42 de site-uri care difuzează gratuit filme şi seriale, fără a respecta legislaţia în vigoare şi încalcând drepturile de autor.

Măsura urmează unei adrese pe care CNA a primit-o din partea postului de televiziune Pro Tv, care reclamase existenţa a 42 de site-uri care oferă servicii media audiovizuale la cerere, fără a deţine drepturi pentru conţinutul difuzat şi fără să fi notificat Consiliul, aşa cum prevede Decizia CNA nr. 320 din 2012.

Articolul 41 din această Decizie prevede că toţi furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere din România aveau obligaţia să completeze şi să transmită la CNA cererea de notificare, informează Mediafax. În cazul în care această notificare nu era trimisă, furnizorii îşi pierdeau dreptul de a furniza servicii media audiovizuale la cerere.

Întrucât s-a constatat ilegalitatea acestor 42 de site-uri, Consiliul Naţional al Audiovizualului a procedat la sesizarea Poliţiei Române.

În România, măsura este o premieră, iar măsurile pentru combaterea pirateriei online sunt la început. Însă în Noua Yeelandă, Kim Schmitz, în vârstă de 38 de ani, fondatorul unui site care punea la dispoziţie materiale pentru care nu plătea drepturi de autor (Megaupload), a fost arestat în luna ianuarie a acestui an.

El a fost eliberat pe cauţiune după o lună, dar se confruntă în continuare cu riscul de a fi extrădat în SUA. Cu toate acestea, Schmitz şi-a anunţat joi intenţia de a lansa, în ianuarie 2013, o versiune „indestructibilă" a site-ului, care va găzdui fişiere criptate care vor putea fi accesate doar de utilizatori