Vietnamul la prima paradă gay

26

Statul comunist se gândeşte să legalizeze căsătoriile homosexuale, un lucru cel puţin „inedit" pentru ţările asiatice, unde valorile tradiţionale încă domină societăţile şi unde sodomia este considerată chiar ilegală.

Pentru mult timp, Vietnamul a privit homosexualitatea ca pe un „rău social". Dar odată cu prima paradă gay, ceea ce nu demult era considerat tabu, începe să fie motiv de mândrie. Aproape 100 de biciclişti au mers duminică pe străzile din Hanoi, cu steaguri colorate în culorile curcubeului, strigând „Noi susţinem căsătoriile homosexuale," relatează AFP.

Anul viitor, partidul unic al statului va discuta despre o posibilă legislaţie pentru căsătoriile homosexuale, deşi juriştii sunt de părere că încă este prea devreme pentru aşa ceva. Cel mai probabil vor permite doar uniunile civile, sau alt fel de protecţie legală pentru cuplurile de acelaşi sex care trăiesc împreună, sau vor să adopte copii.

În timp ce Vietnamul este lăudat de către organizaţiile internaţionale pentru drepturile LGBT, alte ţări asiatice, precum Malaezia, Indonezia, Filipine, care au grupuri sociale puternice în opoziţia faţă de căsătoriile homosexuale, şi-au exprimat dezamăgirea faţă de această tranziţie, în special pe motiv că aceasta ar veni în contradicţie cu anumite principii religioase.