Obezitatea infantilă poate provoca infertilitate

83

Cercetătorii de la Universitatea de stat Oregon din Statele Unite mai adaugă un factor pe lista efectelor dăunătoare ale obezităţii, după ce au descoperit că obezitatea infantilă poate provoca infertilitate la maturitate.

Cercetătorii se tem că obezitatea infantilă ar putea declanşa instalarea precoce a pubertăţii, lucru care ar putea să scadă abilitatea reproductivă, în special la femei, notează Daily Mail.

Studiile anterioare au găsit corelaţii între pubertatea precoce şi riscul de a dezvolta cancere, diabet zaharat şi sindrom metabolic (boală care se manifestă prin toleranţă scăzută la glucoză) dislipidemie, hipertensiune arterială şi hiperinsulinemie.

Mai mult decât atât, cercetătorii avertizează şi asupra efectelor negative ale obezităţii infantile asupra ficatului, pancreasului şi a glandelor endocrine.

Profesorul Patrick Chappell, de la Universitatea Oregon explică că „sindroamele metabolice cauzate de obezitate ar putea să afecteze în mod profund capacitatea de reproducere", dar avertizează că predispoziţia la infertilitate apare şi în cazul persoanelor anorexice.

El avertizează că dietele pot distruge balanţa hormonală, prin afectarea secreţiilor unor hormoni precum cortizol, testosteron şi insulină. Astfel că o dietă dezechilibrată, indiferent în ce direcţie, perturbă o serie de hormoni care sunt implicaţi în procesul de reproducere, scăzând şansele unei persoane de a deveni părinte.