Vizita Papei în Israel, umbrită de exodul creştinilor

982

La sfârşitul săptămânii, Papa Francisc va vizita pentru prima dată Ţara Sfântă, locul unde a luat fiinţă creştinismul şi din care, pe zi ce trece, dispar tot mai mulţi creştini.

Numărul creştinilor din Israel reprezintă în prezent doar 2% din populaţie, deoarece în ultimele zeci de ani şi cu precădere în ultimii ani, a avut loc un exod masiv al creştinilor. Cauzele acestuia au fost problemele financiare, violenţa şi conflictul israeliano-palestinian, lucruri care i-au determinat să părăsească Israelul. Situaţia aceasta a devenit îngrijorătoare pentru autorităţile locale ale Vaticanului, care încearcă să stopeze plecarea creştinilor din zonă, oferindu-le locuri de muncă, locuinţe şi burse şcolare, notează Huffington Post.

Pentru Biserica Catolică, plecarea creştinilor din Orientul Mijlociu este una dintre cele mai mari preocupări. În cadrul unui discurs în urmă cu câteva luni, Papa declara că nu se va resemna să se gândească la un Orient Mijlociu fără creştini. Potrivit Bibliei, Isus s-a născut în Betleem şi şi-a petrecut majoritatea vieţii în Nazaret şi în nordul Galileii, actualul Israel. În aceste condiţii, în care Ţara Sfântă este considerată leagănul creştinismului, posibila dispariţie a creştinilor este şi mai dureroasă.

Înainte de înfiinţarea statului Israel, numărul creştinilor reprezenta 10% din populaţie. Procentul a scăzut ca urmare a războiului din 1948, a emigrării şi a unei natalităţi scăzute printre creştini. Aproximativ 80% dintre creştinii palestieni locuiesc în America Latină, SUA şi Europa. Nu mai puţin de 38.000 de creştini palestinieni locuiesc în West Bank, 2.000 în Gaza şi 10.000 în Ierusalim. Aproape 200.000 de creştini străini locuiesc în Israel, care provin fie din Uniunea Sovietică, Africa sau alte ţări şi 130.000 de arabi creştini.

Vizita Papei în Israel are loc după 50 de ani de la prima vizită a unui papă în Ţara Sfântă. Potrivit Pontifului, primul motiv al vizitei este acela de a se întâlni cu patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, gest istoric pe care l-a făcut şi Paul al VI-lea, când s-a întâlnit cu patriarhul Atenagoras I, acum 50 de ani.

Al doilea motiv al vizitei este acela de a se ruga pentru pace, într-un loc unde este atât de multă suferinţă. De asemenea, cu ocazia acestei vizite, Papa va aborda teme precum conflictul israeliano-palestinian, violenţa împotriva creştinilor din Israel, războiul din Siria, dezvoltarea islamului în Orientul Mijlociu şi altele.

Creştinii aşteaptă emoţionaţi vizita Papei, cu speranţa că mesajul lui va face să scadă duşmănia şi ura care există între popoarele din Orientul Mijlociu și că Papa va pleda din nou pentru pace între iudei şi palestieni şi va încuraja dialogul între cele trei mari religii: catolica, iudaică şi musulmană.

După cea de-a Doua Intifadă (2000-2005), palestienii din Cisiordania, atât creştini cât şi musulmani, nu au mai avut acces liber la Oraşul Sfânt, cu excepţia zilelor de sărbătoare a fiecărei religii şi întotdeauna cu autorizaţie, motiv pentru care speră ca Pontiful va reuși să facă demersurile necesare pentru a recăpăta acest drept.

Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, a declarat că această ocazie este extrem de importantă, dat fiind faptul că, pentru prima dată, reprezentanţi ai diferitelor confesiuni creştini, printre care greco-ortodocşi, armeni ortodocşi şi franciscani se vor ruga împreună, în public, într-un loc atât de relevant pentru creştinism.