W. Jeynes: Comuniştii chinezi apreciază creştinismul

24

Deschiderea guvernului comunist chinez faţă de religia creştină este mai mare şi se datorează, în parte, faptului că autorităţile de la Beijing cred că Statele Unite s-au bucurat de succes economic din cauza libertăţii religioase.

Comuniştii chinezi cred că o mare parte din succesul economic al Europei Occidentale şi al SUA se datorează creştinismului, susţine dr. William Jeynes, cercetător la Witherspoon Institute de la Princeton. El a prezentat seminarul „God, China and Capitalism" în cadrul unei conferinţe care a fost organizată de Family Research Council.

În ciuda acestui fapt, susţine Jeynes, guvernul de la Beijing doreşte să deţină controlul asupra bisericilor din China, pentru că sunt conştienţi de rolul bisericii în căderea Zidului Berlinului şi în avansarea democraţiei în fostul bloc sovietic, conform christianpost.com.

„Prin urmare, ei [chinezii] vor creştinismul pentru beneficiile sale, însă vor să deţină controlul asupra lui, şi acesta este echilibrul pe care vor să îl obţină", a declarat Jeynes.

Sociologul şi economistul german Max Weber a argumentat, în cartea Etica protestantă şi spiritul capitalismului, că în spatele ridicării capitalismului şi a succesului economic al Occidentului se află creştinismul protestant.

(Foto: isreligion.org)