Wikileaks în varianta Vatican. Papa se declară „rănit”

49

Mutare neobișnuită pentru Vatican - o investigaţie penală internă care să identifice angajaţii care au contribuit la divulgarea unor documente confidenţiale ale Vaticanului.

Mutare neobișnuită pentru Vatican – o investigaţie penală internă care să identifice angajaţii care au contribuit la divulgarea unor documente confidenţiale ale Vaticanului.

Investigaţia are ca scop pedepsirea celor care au divulgat conţinutul documentelor și pe care Vaticanul îi privește acum ca pe niște „neloiali și lași", relatează The Telegraph.

Papa Benedict al XVI-lea s-a declarat „rănit" de acţiunea de divulgare, a precizat arhiepiscopul Angelo Becciu, vice-secretarul de stat al Vaticanului și a treia cea mai importantă figură politică din stat.

Documentele publicate în etape, în ultimele săptămâni, de către presa italiană aduc la lumină lupte pentru putere între cardinalii seniori, acuzaţii de corpuţie și nepotism în administrarea Vaticanului precum și o misterioasă predicţie că Suveranul Pontif, în vârstă de 84 de ani, va muri în cursul anului următor, ca rezultat al unei tentative de asasinat.

Dacă vor fi prinși, cei care au dat publicităţii documentele vor suferi direct consecinţele legii Vaticanului, urmând să fie sancţionaţi pentru abuz în serviciu.

Monseniorul Becciu a apreciat că divulgarea documentelor este o „intrigă motivată carieristic". Analiștii, în schimb, accentuează ideea că demersul investigativ al Vaticanului este unul foarte rar.