Dezavantajele e-book-urilor, dincolo de mofturi

568

Cărţile digitale sunt uşoare şi pot fi mai uşor de accesat ca versiunile lor tipărite, dar un studiu arată că versiunile tradiţionale au avantaje de necontestat.

Din multe puncte de vedere, e-books par o alternativă potrivită la cărţile tipărite. Variantele online pot fi actualizate rapid şi pot fi accesate împreună cu o varietate de resurse multimedia pentru o experienţă îmbunătăţită a lecturii. Cu toate acestea, unele studii sugerează că pentru a reţine informaţiile citite o perioadă mai lungă de timp, un utilizator trebuie să citească cărţile tipărite.

Kate Garland, lector de psihologie la University din Leicester (Anglia) este unul dintre oamenii de ştiinţă care au realizat un studiu pe această temă. Deşi s-a constatat că acelaşi material de studiu prezentat în ambele versiuni (online şi print) nu a influenţat performanţa studenţilor, dar anumite aspecte au favorizat utilizarea cărţilor tradiţionale, dezvăluie revista Time.

Mai întâi, pentru memorarea informaţiilor online sunt necesare mai multe recitiri ale aceloraşi fragmente de text. Apoi, studenţii care au citit cărţi tipărite au demonstrat şi că au reuşit să digere materialul la un nivel profund în comparaţie cu colegii lor.

Un alt studiu realizat în anul 2010 a evidenţiat un alt dezavantaj al citirii informaţiei pe suport online. Studiul a avut ca scop compararea vitezei de citire pe iPad şi Kindle şi a dezvăluit că în prezent, utilizatorii au ajuns la viteze mai mari de citire a textului online, dar acestea sunt încă mai scăzute decât viteza cu care este citit un text tipărit. Un text pe iPad este citit cu o viteză cu 6,2% mai mică decât textul tipărit, în timp ce pe Kindle viteza este cu 10,7% mai mică.