Zidul Plângerii: Femeile nu vor mai fi arestate

100

Rabinul ultra-ortodox desemnat să supravegheze procesiunile de la Zidul Plângerii a dat asigurări că femeile evreice nu vor mai fi arestate dacă recită cu voce tare rugăciunea tradiţională la locul sfânt, în ciuda avertizărilor din partea poliţiei israelite, scrie Religious News.

Tensiunile dintre evreii tradiţionaliști și femeile din mișcarea de reformă sunt în creștere pe tema rugăciunilor la Zidul de Vest, care conţine rămășiţele Templului distrus în urmă cu aproape 2.000 de ani. Pe acest fond, prim-ministrul Benjamin Netanyahu l-a însărcinat pe Natan Sharansky, președintele Jewish Agency, cu dezamorsarea conflictului, afirmând de asemenea că „orice evreu din întreaga lume se poate ruga după tipicul tradiţional de la cel mai important loc sfânt al iudaismului".

Sharansky s-a întâlnit joia trecută cu Shmuel Rabinowitz, rabinul care supraveghează procesiunile de la Zidul Plângerii, la trei săptămâni după ce poliţia israelită a transmis grupului feminist de rugăciune „Women of the Wall" (WOW) că riscă arestarea dacă recită cu voce tare rugăciunea tradiţională de plângere a distrugerii Templului (Kaddish).

Evreii ultra-ortodocși afirmă că femeile nu ar trebui să cânte sau să se roage cu voce tare în public, deoarece vocile lor ar fi provocatoare pentru bărbaţi. Întrucât rugăciunea de plângere e recitată numai când un cor de 10 bărbaţi e prezent, un grup de femei recitând rugăciunea în public e de două ori mai ofensatoare pentru tradiţionaliști.

Sharansky a mers la întâlnire „pentru a-și exprima șocul" cu privire la scrisoarea trimisă de poliţie pe 14 martie, dar rabinul Rabinowith l-a asigurat că, în ciuda acesteia, nicio femeie nu va fi arestată pentru recitarea rugăciunii Kaddish la Zidul de Vest.

Membrele organizaţiei Women of the Wall se roagă la Zidul de Vest de peste 20 de ani, în ciuda obiecţiilor și restricţiilor din partea conducerii ultra-ortodoxe. În ultimele luni, poliţia a arestat numeroase membre ale grupului WOW care au purtat șaluri pentru rugăciune și și-au adus suluri ale Torei în secţiunea de la zid dedicată femeilor, ambele gesturi fiind interzise printr-o hotărâre a Curţii Supreme din 2005.

Elena Sztokman, directoare executivă a organizaţiei new-yorkeze Jewish Orthodox Feminist Alliance, a afirmat că „nu este de competenţa statului Israel, a poliţiei sau a supraveghetorului [Zidului]" să dicteze dacă o femeie poată să rostească cu voce tare rugăciunea Kaddish. „Ideea că poliţia poate fi însărcinată să ducă la închisoare femei din cauza lezării unor idei radicale ale rabinilor ultra-ortodocși […] reprezintă o invazie înspăimântătoare a opiniilor religioase fanatice în vieţile reale ale femeilor".