Zoroastrismul, pe cale de extincţie (VIDEO)

234

În rândul adepţilor zoroastrismului există o panică generalizată că religia lor, veche de peste 3.000 de ani, e pe cale de extincţie în întreaga lume.

Pentru 1.000 de ani, zoroastrismul a fost una dintre cele mai puternice religii din lume. A constituit religia oficială a Persiei (Iranul de astăzi) între 600 î.Hr. și 600 d.Hr. Dar, deși zoroastrismul domina odată toată zona întinsă, de la Roma și Grecia până în India și Rusia, ajungând până la 50 milioane de adepţi, populaţia sa globală de azi a scăzut până la maximum 190.000 de adepţi, scrie The New York Times.

Zoroastrienii cred că există un singur Dumnezeu, numit Ahura Mazda (Domnul Înţelept), care a creat lumea. Deși preoţii au mandatul de a întreţine un foc despre care se crede că arde încontinuu de 2.000 de ani, zoroastrienii nu sunt închinători la foc, după cum cred în mod eronat occidentalii, subliniază BBC. Zoroastrienii cred că prin puritatea, prin lipsa sa de substanţă și prin tot ceea ce oferă bun, focul simbolizează lumina și înţelepciunea divină, descriind cel mai bine realitatea de nepătruns a lui Dumnezeu.

Zoroastrismul precedă creștinismul și islamul și se bazează pe învăţăturile lui Zoroastru (Zarathustra), care recunoștea ca divinitate și unic creator pe Ahura Mazda. Credinţa are la bază viziunea unei lupte cosmice între bine și rău, în cadrul căreia oamenii sunt mântuiţi prin gânduri, cuvinte și fapte bune. De asemenea, zoroastrismul proclamă o zi a judecăţii, iar cartea sa sfântă se numește Avesta.