9/11- sacrificiul continuă. Mulţi dintre pompieri au cancer

378

Pompierii care au luptat cu incendiul de la World Trade Center şi cei care s-au zbătut căutând victimele printre dărâmături, prezintă un risc de cancer cu 19% mai mare decât colegii lor care nu au participat la aceasta misiune, arată un studiu publicat recent în jurnalul medical The Lancet.

Studiul, citat de The Telegraph, este primul care analizează incidenţa cancerului în rândul tuturor pompierilor expuşi la praful şi fumul rezultate în urma atacurilor de la 11 septembrie,. Analiştii apreciază că documentul ar putea fi un punct de pornire pentru acordararea unor ajutoare de sănătate pompierilor care, la aproape un deceniu de la atentat, suferă de cancer.

Dr. David Prezant, angajat al Departamentului de Pompieri din oraşul New York şi autor al studiului subliniază că documentul este o dovadă „clară că expunerea pompierilor la momentul World Trade Center a dus la o creştere a incidenţei cancerului”.

Cercetarea nu a depistat o creştere a incidenţei cancerului de plămâni, care se instalează în ani de zile, însă autorul spune că scopul studiului nu a fost acela de a viza un anumit tip de cancer, ci de a afla incidenţa generală a bolii, în primii şapte ani de după atentat.

În acest scop, au fost făcute mai multe ajustări, pentru a putea exclude informaţii care ar fi putut deforma rezultatele. Studiul a exclus, de exemplu, 576 de pompieri care aveau peste 60 de ani la data intervenţiei, deoarece calcularea lor ar fi destabilizat statistica. Datele au exclus de asemenea informaţii prvind 32 femei, 13 pompieri de origine asiatică şi 8 amerindieni. Cercetătorii au exclus din calcule şi 85 de bărbaţi care fuseseră diagnosticaţi anteriori cu cancer. În total au fost investigaţi aprximativ 10.000 de pompieri.

După aceste ajustări, studiul a concluzionat că există o „creştere a tuturor cancerelor,” spune Prezant.

Potrivit medicului James Melius de la Fondul pentru Sănătate al statului New York, studiul este suficient pentru a sprijini adăugarea cancerului pe lista bolilor pompierilor de la 9/11, al căror tratament este sponsorizat prin fonduri de stat.

Medicul a adăugat că ar fi nedrept să se aştepte până la realizarea unor noi studii, fiindcă trecerea timpului ar periclita sănătatea celor care au riscat ca să răspundă crizei de la World Trade Center.

Pompierilor, dar şi celorlalte persoane care au fost expuse la noxele generate de atacuri, dar care nu au dezvoltat încă vreun cancer, Prezant le recomandă să adopte un stil de viaţă sănătos, pentru a reduce riscul apariţiei bolii. El a sfătuit oamenii să renunţe la fumat, să limiteze consumul de alcool, să facă sport regulat şi să îşi menţină o greutate sănătoasă.