Antidepresivele pot creşte riscul de hemoragie în creier

197

Un nou studiu publicat în revista de specialitate Neurology, sugerează că tratamentul cu antidepresive comune ar putea creşte riscul de sângerări în creier.

Cercetătorii au studiat informaţiile din 16 studii precedente, realizate pe mai mult de 500.000 de oameni, şi au observat că, per total, persoanele care luau antidepresive erau cu 40%-50% mai predispuse să sufere sângerări în sau în jurul creierului.

Cu toate astea, cercetătorii atrag atenţia că de fapt, riscul ca un asemenea tratament să cauzeze o astfel de problemă este foarte scăzut, de un caz la 10.000 de oameni. De aceea, cercetătorii încă cred că medicamente precum Prozac, Zoloft, Celexa sau Paxil, sunt destul de sigure, scrie Reuters.

Explicaţia pentru care aceste medicamente ar putea să aibă un astfel de efect, constă în faptul că antidepresivele sunt cunoscute ca fiind inhibitori selectivi de serotonină , iar aceştia împiedică, de regulă, coagularea sângelui. Mai mult decât atât, ei au fost asociaţi cu un risc mai ridicat de hemoragie gastrică.