Exerciţiile fizice împlinesc nevoile pentru recompense materiale

13

Un nou studiu arată că exerciţiile fizice care solicită sistemul cardiovascular, precum alergatul sau aerobicul, anulează nevoia pentru recompense materiale, precum câștigul de bani.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Berlin au realizat un experiment pe două grupe de voluntari. Din prima făceau parte oameni sedentari, iar din a doua atleţi de rezistenţă. Voluntarii au fost rugaţi să alerge 30 de minute, sau să facă timp de 30 de minute exerciţii ușoare, de întindere.

După o oră au jucat un joc, în care trebuiau să se grăbească să apese un buton, pentru a câștiga sau a nu risca să piardă bani. Rezultatul a fost că toţi cei care alergaseră timp de 30 de minute nu erau în nici un fel afectaţi când pierdeau bani și nici nu aveau acceași dorinţă ca ceilalţi de a câștiga mai mulţi bani. Sportul ridică nivelul de dopamină, care dă senzaţia de bine și asta poate dura până la două ore de la încetarea efortului fizic.

Studiul, publicat în revista de specialitate Medicine & Science in Sports & Exercise, susţine rezultatele altor studii anterioare, care au găsit că pofta pentru produse culinare scade după 45 de minute de exerciţii moderate spre grele, scrie Daily Mail.