Cât de aproape de moarte sunt femeile în timpul nașterii

1166

Zeci de mii de femei au nevoie de tratament de urgenţă în fiecare an în timpul nașterii sau imediat după aceea. Într-un nou studiu, cercetătorii arată cât de expuse riscului de deces sunt femeile când nasc, în funcţie de rasă, etnie sau starea de sănătate.

Noul studiu, publicat în revista Obstetrics & Gynecology de către o echipă de la Universitatea din Michigan, își îndreaptă atenţia asupra a ceea ce medicii numesc morbiditate maternă severă. Cercetătorii au folosit date din perioada 2012-2015 despre starea de sănătate din momentul spitalizării pentru naștere a 2,5 milioane de femei din SUA, dintre care 40.873 au avut nevoie de intervenţii de urgenţă sau au primit un diagnostic pentru afecţiuni care le puneau viaţa în pericol. La calcularea ratelor de morbiditate maternă severă, cercetătorii au luat în calcul factori cum ar fi vârsta, venitul, sursa de asigurări și domiciliul rural sau urban. Experţii nu au avut date suficiente pentru luarea în calcul și a obezităţii, un alt risc cunoscut pentru sănătatea mamei la naștere.

Indiferent de rasă sau etnie, femeile care au avut diverse afecţiuni înainte de naștere, cum ar fi astm, diabet, depresie sau probleme legate de consumul de substanţe, au avut un risc mai mare de a avea probleme grave de sănătate după naștere. Femeile de culoare sau hispanice care au avut două sau mai multe afecţiuni de sănătate înainte de naștere au avut de până la de trei ori mai mare riscul de a se confrunta cu probleme grave la naștere faţă de femeile caucaziene.

Însă femeile de culoare și femeile hispanice au avut mai multe riscuri de a suferi de probleme grave de sănătate legate de naștere, cum ar fi tulburări de coagulare a sângelui și insuficienţă cardiacă, deși acestea aveau o stare de sănătate bună înainte de sarcină. Cel mai mare decalaj s-a înregistrat la femeile hispanice, care au avut un risc de 70% de a avea probleme majore la naștere faţă de femeile caucaziene.

Experţii au evidenţiat elemente care favorizau morbiditate maternă. Transfuziile, utilizate în mod special la femeile care în timpul nașterii suferă de hemoragie gravă, au fost cele mai frecvente. Acestea au reprezentat trei sferturi din cazuri. Pe lângă transfuzii, oamenii de știinţă au mai arătat și alte probleme grave care se pot declanșa la naștere și care pot cauza moartea, cum ar fi tulburările de coagulare ale sângelui, insuficienţa cardiacă, histerectomia (îndepărtarea pe cale chirurgicală a uterului) în timpul sau după naștere, problemele pulmonare acute, insuficienţa renală, eclampsia (convulsii cauzate de hipertensiunea arterială), șocul și sepsisul (prima cauză de deces în infecţii). Diferenţele dintre mamele caucaziene și cele de culoare și de origine nehispanică au apărut în condiţii în care nu s-au făcut transfuzii. Astfel, 50,5 mame de culoare la 10.000 au suferit una dintre afecţiunile amintite, comparativ cu 40,9 mame caucaziene la 10.000.

Concluzia cercetătorilor este că femeile de culoare și cele hispanice reprezintă o categorie cu risc ridicat pentru oricare dintre factorii de risc declanșatori de morbiditate la naștere. Echipa de cercetare îndeamnă obstetricienii să acorde o atenţie deosebită acestor paciente pentru a preveni complicaţiile grave de sănătate care apar înainte și după naștere. Celebrităţi precum Serena Williams, care și-au împărtășit în mod public poveștile legate de problemele la naștere, au atras atenţia asupra necesităţii urgente de a reduce disparităţile rasiale și etnice în îngrijirea femeilor în timpul nașterii.